Advertentie
Advertentie

'Maandag krijgen we een politieke staking'

N-VA-voorzitter Bart De Wever ©Photo News

De nationale staking van volgende week maandag is een politieke staking, vindt Bart De Wever. Op Bel-RTL noemde hij de socialistische vakbond FGTB donderdagochtend 'de gewapende arm van de PS'. De N-VA-voorzitter riep opnieuw op tot sociaal overleg, zoals dat ook in het regeerakkoord staat.

'Normaal is een staking het ultieme wapen, maar nu organiseert men zuiver politieke stakingen', zei hij donderdagochtend Vooral het FGTB krijgt ervan langs van De Wever. 'Iedereen weet dat het FGTB de gewapende arm van de PS is.'

Een van de oorzaken van de sociale onrust is de (als te laag beschouwde) bijdrage van inkomsten uit kapitaal aan de sanering van de overheidsfinanciën. De Wever herhaalde dat hij niet wil weten van een vermogensbelasting, maar wel de discussie wil aangaan over een meerwaardebelasting, op voorwaarde dat de maatregel neerkomt op een tax shift waarbij nieuwe inkomstenbronnen worden aangeboord in ruil voor een verlaging van de lasten op arbeid. Er kan in geen geval sprake van zijn de belastingdruk te verhogen. 'Ik sta open voor debat, maar het moet gaan om een tax shift en niet om een tax lift.' De Wever had al eerder duidelijk gemaakt de discussie over een meerwaardetaks te willen aangaan. 

De N-VA-voorzitter waarschuwde de pleitbezorgers van een vermogenswinstbelasting er wel voor niet te optimistisch te zijn over de opbrengst van zo'n belasting. Een belasting op meerwaarden impliceert namelijk ook dat minderwaarden aftrekbaar worden gemaakt, zei De Wever.

De nieuwe (federale) N-VA-ministers komen niet vaak aan het woord in de Franstalige media en nemen voorlopig niet vaak deel aan de televisiedebatten op de Franstalige televisiezenders. De N-VA'ers zijn bezig hun Frans te verbeteren, zei De Wever. Hij verwees ook naar het 'N-VA-bashen' in de Franstalige media. 'In debatten zijn wij een beetje het mikpunt van iedereen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud