Advertentie

Meeste uitgewezen illegalen blijven gewoon in het land

Het gesloten repatriëringscentrum in Steenokkerzeel. ©Tim Dirven

Zes op de tien negeren bevel om grondgebied te verlaten.

Zes op de tien illegalen die vorig jaar een bevel kregen om België te verlaten, zijn daar niet op ingegaan. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Vorig jaar kregen 23.812 illegalen - mensen zonder geldige verblijfspapieren - de opdracht het grondgebied te verlagen. Daarvan werden er 9.545 effectief uitgewezen.

Dat wijst erop dat de 33-jarige Algerijn die afgelopen weekend twee politieagenten in Charleroi aanviel met een machete absoluut geen alleenstaand geval is. De Algerijn verbleef al acht jaar illegaal in ons land en negeerde tot twee keer toe een bevel om het grondgebied te verlaten.

We kunnen helaas geen politieagent plaatsen bij iedereen die een aanvraag tot asiel, regularisatie of gezinshereniging indient.
freddy roosemont
directeur dienst vreemdelingenzaken

Toch worden meer mensen uitgewezen dan vroeger. Volgens het kabinet-Francken zijn vorig jaar 20 procent meer mensen dan in 2014 teruggekeerd, zowel vrijwillig als gedwongen. Bovendien werden dubbel zoveel illegale criminelen uit de gevangenis op het vliegtuig naar huis gezet. Vorig jaar ging het om 1.434 personen, tegenover 625 in 2014. De eerste zeven maanden van dit jaar staat de teller al op 909.

Freddy Roosemont, de directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken, neemt de verdediging op van Francken. ‘Francken zet sinds zijn aantreden twee jaar geleden zwaar in op de terugkeer van mensen in illegaal verblijf, met een extra focus op criminelen. (...) Maar we kunnen helaas geen politieagent plaatsen bij iedereen die in ons land een procedure begint, zoals een aanvraag tot asiel, regularisatie of gezinshereniging. Dat is zowel onbetaalbaar als onhaalbaar.’ Hij voegt eraan toe dat niet iedereen die geen gevolg geeft aan een bevel tot uitwijzing daarom ook in België blijft. Sommige illegalen reizen door naar andere Europese landen.

Francken legt eind deze maand op het eerstvolgende kernkabinet een masterplan op tafel. Dat moet ertoe leiden dat het aantal plaatsen in gesloten centra wordt opgetrokken en dat de diplomatieke gesprekken met landen als Algerije worden geïntensifieerd.

Door een stroeve samenwerking met Algerije op vlak van de terugkeer nam dat land vorig jaar nog geen 100 illegalen op uit ons land, terwijl het potentieel volgens Roosemont 600 tot 1.200 is.

Dat de 33-jarige Algerijnse terrorist niet in een gesloten centrum verbleef in afwachting van zijn uitwijzing is vooreerst het gevolg van het gebrek aan opvangcapaciteit. Onder Francken kwamen er al zo’n 200 plaatsen bij, maar de huidige 600 zijn nog steeds ruim onvoldoende.

Bovendien kiest Francken ervoor die mensen in een gesloten centrum te plaatsen van wie hij weet dat hij ze het land uit krijgt. En voor Algerijnen blijkt dat erg moeilijk te zijn. Francken hoopt dan ook dat er een betere samenwerking komt met Algerije.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud