Puigdemont start vreedzaam politiek verzet vanuit hoofdstad van Europa

©REUTERS

De afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont wil voor het oog van de internationale schijnwerpers zijn strijd voor onafhankelijkheid van Madrid zonder geweld voortzetten. Dat heeft hij gezegd tijdens een persconferentie in Brussel.

De door Madrid afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont claimde dinsdag de 'moral high ground' in het conflict met de Spaanse regering, door voor het oog van de schijnwerpers van de internationale pers te melden dat zijn regering geweldloos zal blijven strijden voor de onafhankelijkheid van de regio.

Hij legde dinsdagmiddag in Brussel uit dat de Spaanse regering 'een aanval plant tegen het Catalaanse volk en zijn regering'. Er is daarom een klacht ingediend tegen de Spaanse regering, zei hij.

Hij zei dat hij 'een vreedzame oplossing' wil voor het conflict met Spanje, maar dat dat nu onmogelijk is geworden. Puigdemont zei dat hij ver is gegaan en de onafhankelijkheidsverklaring opschortte om dialoog mogelijk te maken. De agressieve houding van de Spaanse staat is volgens hem een aanval op duizenden mensen die hun recht om te stemmen uitoefenden.

Die omstandigheden hebben Puigdemont ertoe gebracht een plan te maken waarin geweld wordt vermeden, zei hij. 'Onze regering had haar ambtenaren kunnen dwingen de strijd aan te gaan om de heerschappij over Catalonië, maar we hebben dat niet gedaan', zei hij. 'Als dat betekent dat we onze republiek niet meteen in de praktijk kunnen brengen, is dat een prijs die we bereid zijn te betalen.'

Agressieve aanval

Puigdemont legde uit dat de Spaanse openbaar aanklager met zijn klacht tegen de Catalaanse regering een extreme agressieve aanval heeft geopend op een idee.

'Op die oorlogszuchtige houding willen wij antwoorden met voorzichtigheid', zei Puigdemont. Hij is daarom naar Brussel gekomen om de Catalaanse strijd voor te stellen aan de internationale wereld.

Een aantal leden van de regering zullen ondertussen in Catalonië het politieke werk voortzetten, zei Puigdemont, op een vreedzame manier. Volgens hem is politiek verzet nodig tegen de onverantwoorde houding van de Spaanse regering. Hij zei het resultaat van de Catalaanse verkiezingen van december af te wachten.

Hij daagde de Spaanse regering uit te antwoorden op de vraag of ook zij het resultaat van de Catalaanse verkiezingen zal respecteren.

Aan de Europese instellingen gaf hij de boodschap dat Catalonië geweldloos strijdt. 'Als Spanje toch geweld gebruikt zal iedereen daarvoor de prijs betalen en is dat het einde van Europa. Wij willen het pacifisme als enige wapen inzetten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud