Advertentie
analyse

Michel gaat door met minderheidskabinet

Premier Charles Michel (MR). ©Photo News

De federale regering gaat verder met een minderheidskabinet. Dat hebben de MR, CD&V en Open VLD beslist nadat de N-VA uit de regering was gestapt.

Door de demarche van de N-VA kan premier Charles Michel maandag toch aanwezig zijn in Marrakesh om zijn steun te verlenen aan het VN-migratiepact. De N-VA, die tegen het pact is omdat ze vreest dat het tot een lakser asielbeleid leidt, wilde niet dat de premier ging. Toen Michel weigerde in te binden, beslisten de N-VA-ministers zaterdagavond op te stappen. Daarop besloot de regering voort te doen met een oranje-blauw minderheidskabinet.

Mijn partij zal zich constructief opstellen. Als de arbeidsdeal integraal wordt uitgevoerd, zal de N-VA daar steun aan verlenen.
Jan Jambon (N-VA)
Voormalig vicepremier

De bevoegdheden van de N-VA-ministers werden al verdeeld. Alexander De Croo (Open VLD) wordt de nieuwe minister van Financiën, Pieter De Crem (CD&V) minister van Binnenlandse Zaken, Maggie De Block (Open VLD) wordt bevoegd voor Asiel en Migratie, en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) krijgt er Defensie bij.

52 zetels

De overgebleven partijen gaan door tot aan de verkiezingen van 26 mei. Maar om iets gedaan te krijgen, moeten ze rekenen op steun van de oppositie. Michel II telt maar 52 zetels in het parlement, of een derde van de 150 zetels in de Kamer.

Dat betekent dat voor alle belangrijke wetgevende dossiers, zoals de begroting en de arbeidsdeal, gezocht moet worden naar een meerderheid in het parlement.

De afbraakpolitiek van de afgelopen vier jaar gaat met deze minderheidsregering gewoon door. Het is ondenkbaar dat wij hier steun aan geven.
John Crombez
Sp.a-voorzitter

Jan Jambon, tot voor kort nog vicepremier voor de N-VA, laat verstaan dat zijn partij zich constructief zal opstellen. Als de arbeidsdeal, waarover in de zomer een akkoord is bereikt, integraal wordt uitgevoerd, zal de N-VA daar steun aan verlenen, zegt Jambon.

De oppositiepartij sp.a staat niet te springen om het minderheidskabinet te steunen. ‘De afbraakpolitiek van de afgelopen vier jaar gaat met deze minderheidsregering gewoon door. Het is ondenkbaar dat wij steun geven aan dat soort beleid’, zegt sp.a-voorzitter John Crombez.

Een regering die haar huidige lijn doortrekt en de lasten bij de gewone mensen legt, zullen wij nooit depanneren.
Kristof Calvo
Kamerfractieleider Groen

Bij Groen is hetzelfde geluid te horen. ‘Een regering die haar huidige lijn doortrekt en, omdat ze de begroting niet op orde krijgt, de lasten bij de gewone mensen legt, zullen wij nooit depanneren’, zegt Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo.

'Enige optie'

Comfortabel is de situatie dus niet voor de nieuwe regering. De N-VA kan vanaf de zijlijn haar duim omhoog of omlaag steken als de oranje-blauwe regering met een initiatief afkomt.

Het minderheidskabinet was evenwel de enige optie, oordeelden de MR, Open VLD en CD&V. Vervroegde verkiezingen in januari, een paar maanden voor de stembusgang van mei, waren een andere mogelijkheid, maar dat zag niemand zitten. Michel maakte op de Franstalige zender RTL duidelijk dat vervroegde verkiezingen ons land maanden onbestuurbaar zouden maken, omdat voor de verkiezingen van mei toch geen regering gevormd kon worden.

Michel II wordt geen copy-paste van Michel I. Er zullen een aantal andere accenten gelegd worden.
Kris Peeters (CD&V)
Vicepremier

Met een minderheidsregering hoopt de premier nog enkele maanden te kunnen besturen, met een eigen programma. CD&V-vicepremier Kris Peeters laat verstaan dat de nieuwe oranje-blauwe coalitie anders zal zijn dan de regering-Michel. ‘Het wordt geen copy-paste. Er zullen een aantal andere accenten gelegd worden.’

Maggie De Block kondigde ondertussen aan onmiddellijk komaf te maken met de quota die haar voorganger op Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) enkele weken geleden in het leven riep. Hij beperkte het aantal asielaanvragen tot 50 per dag, met chaos en grote spanningen aan het asielloket tot gevolg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud