Michel koopt tijd over omstreden wet huiszoekingen illegalen

©Photo News

Premier Charles Michel (MR) trekt extra tijd uit om te bekijken hoe een omstreden wetsontwerp over het binnenvallen door politie bij mensen zonder papieren kan aangepast worden.

De premier had het heikele dossier naar zich toe getrokken nadat er grote commotie over ontstond. Het wetsontwerp regelt de manier waarop de politie mag binnenvallen in huizen waar zich mensen in illegaal verblijf bevinden. Het gaat om mensen die nooit asiel aanvroegen of mensen die ondanks hun geweigerde verblijfsaanvraag weigeren te vertrekken. Er was twijfel ontstaan over het juridische kader, waarop de regering besliste met een nieuwe wet voor duidelijkheid te zorgen.

Het wetsontwerp bepaalt dat een onderzoeksrechter altijd toestemming moet geven voor een 'huiszoeking'. Het moet ook om mensen zonder papieren gaan, die een bevel kregen om het grondgebied te verlaten en dat hebben genegeerd. De huiszoeking kan enkel tussen 5 uur 's morgens en 21 uur 's avonds plaatsvinden.

Bij de bespreking in het parlement was er flink verzet van advocaten, onderzoeksrechters en het linkse middenveld. Het ontwerp zou juridisch niet goed onderbouwd zijn of zelfs ongrondwettelijk. De onderzoeksrechters zelf uitten kritiek en zelfs binnen de MR en Open VLD waren er proteststemmen. Er was ook een storm van protest dat de politie zou kunnen binnenvallen in huizen van mensen die illegalen onderdak geven. Volgens de oppositie kwam dat neer op de criminalisering van mensen die uit humanitaire overwegingen migranten thuis opvangen. De regering heeft dat altijd ontkend en zegt dat het wetsontwerp in de eerste plaats illegale criminelen viseert.

Rechtsstaat

De bevoegde Kamercommissie besloot daarom het wetsontwerp uit te stellen en het dossier door te spelen naar premier Michel. De premier gaf nu meer uitleg tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Hij zei dat het zeker niet de bedoeling is van de regering om de rechtsstaat te ondergraven, maar dat de regering ook een manier wil vinden om een efficiënt terugkeerbeleid van illegalen te organiseren.

'In heel veel gevallen willen de vluchtelingen die worden opgevangen hier geen asiel aanvragen. Daarnaast zijn er vluchtelingen van wie de asielaanvraag is geweigerd, maar die toch hier blijven. Bovendien is er een Europese richtlijn die de lidstaten aanmoedigt een efficiënt terugkeerbeleid te voeren en de regering wil zo'n efficiënt terugkeerbeleid invoeren. Dit wetsontwerp is er maar gekomen omdat alle andere pogingen om tot een effectief terugkeerbeleid te komen mislukt zijn.'

Michel merkt op dat de Raad van State het ontwerp niet ongrondwettelijk heeft genoemd en zegt bereid te zijn om rekening te houden met juridische of administratieve opmerkingen, onder meer die van de onderzoeksrechters.

Parlement

Daarom wil Michel als premier de tijd nemen om naar alle opmerkingen te luisteren en daarover verslag uit te brengen bij de regering en het parlement. Hij voegde eraan toe dat het wetsontwerp in geen geval een misdrijf wil maken van de opvang van mensen. Een Brussels burgerplatform en een groep ngo's organiseren momenteel opvang voor migranten zonder verblijfsdocumenten die bivakkeren rond het station Brussel-Noord. De migranten slapen ook bij mensen thuis. De migranten willen naar het Verenigd Koninkrijk en vragen daarom in ons land geen asiel aan te vragen.

De premier deed daarom een oproep aan vreemdelingen om asiel aan te vragen. 'Er wordt door sommigen beweerd dat zij opvang moeten organiseren omdat wij dat weigeren en zo een situatie als in het tentenkamp in de Franse havenstad Calais creëren. Dat klopt niet. Er is meer dan genoeg plek in de opvangcentra van onze dienst Fedasil. Maar dan moeten mensen wel eerst asiel aanvragen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud