Michel probeert punt te zetten achter Francken-rel

©Photo News

Premier Charles Michel (MR) probeert na de felle kritiek in Franstalig België de rel over staatssecretaris Theo Francken (N-VA) af te sluiten.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft tegen de premier niet gelogen over het repatriëren van Soedanese vluchtelingen, maar hij heeft ook niet de volledige waarheid verteld.

Dat zei premier Charles Michel dinsdagochtend op de Franstalige radiozender RTBf. Zo minimaliseert de premier wat Francken heeft gedaan, waardoor hij duidelijk kon maken dat Francken kan aanblijven. In Franstalig België krijgt Michel kritiek dat Francken alleen maar aanblijft omdat N-VA-voorzitter Bart De Wever de echte baas is van de federale regering.

Toen Francken me vertelde dat er geen repatriëringen meer gepland stonden was hij niet volledig. Maar dit heeft geen politieke impact.
Charles Michel
Premier

Michel legde daarom op de Franstalige radio uit waarom Francken voor hem nooit ontslag hoefde te nemen. 'Toen hij me vertelde dat er geen repatriëringen meer gepland stonden, was hij niet volledig', zei de premier over Francken op het radioprogramma Matin Première. 'Maar dit heeft geen politieke impact. Het belangrijkste is dat er geen repatriëringen meer zijn naar Soedan tot het onderzoek duidelijkheid brengt.'

Maandagavond, op de nieuwjaarsreceptie van de werkgeversorganisatie Voka, zei Michel dat hij zich engageert 'tot de laatste dag van de legislatuur'.

De kwestie-Soedan helemáál afsluiten is echter nog niet mogelijk. Michel heeft het Commissariaat voor de Vluchtelingen en de Staatlozen gevraag te onderzoeken of door België teruggestuurde Soedanezen in Soedan zijn gefolterd. Michel geeft aan dat het om een complex onderzoek gaat waarop hij geen deadline wil pinnen. Toch hoopt hij dat het onderzoek tegen eind januari klaar is.

De botsing over Francken heeft de voorbije dagen de vraag opgeroepen hoever de N-VA kan gaan in een beleid dat haar in Vlaanderen populair maakt, maar in Franstalig België de MR van Michel in de problemen brengt. Zonder de MR heeft de N-VA in 2019 wellicht geen partners meer in Franstalig België om een beleid te voeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n