nieuwsanalyse

Michel probeert uit schaduw Francken te treden

©Photo News

Premier Charles Michel (MR) wil het beeld keren dat hij het schoothondje van de N-VA is. Hij zet daarom nog eens de puntjes op de i van het asielbeleid van zijn regering.

Michel heeft alle moeite om grip te krijgen op de discussie over de Soedanese migranten die door België zijn teruggestuurd naar hun thuisland en daar mogelijk gefolterd zijn.

Vooral langs Franstalige kant blijft het kritiek regenen dat ons land migranten terugstuurt met de hulp van een misdadig regime en dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) daar de rekening niet voor gepresenteerd krijgt.

De Franstalige filmbroers Jean-Pierre en Luc Dardenne, die carrière maakten met sociaal drama over het Waals miserabilisme, zijn de jongsten in de lange rij die het ontslag van Francken eisen.

De kritiek kleeft. Bij het ontstaan van de regering werd in het zuiden van het land het beeld opgehangen dat Michel als enige Franstalige coalitiepartner aan de leiband van N-VA zou moeten lopen. Hij wist dat beeld te keren. Maar door de Soedanrel is het helemaal terug.

Tijdens en na de asielcrisis van 2015 zijn we anders dan in andere Europese landen nooit de controle verloren. Het is het beste bewijs dat ons beleid werkt.
charles michel
Premier

Michel wordt afgeschilderd als het schoothondje van de N-VA en als een tandenloze premier, van wie Francken alles mag, zelfs liegen. Francken zou Michel info hebben achtergehouden over een vlucht naar Soedan, hoewel de premier besloten had alle repatriëringen voorlopig te schorsen. Michel wil eerst duidelijkheid over het lot van de teruggestuurde migranten via een onafhankelijk onderzoek door Belgische experts, met steun van de VN en de Europese Commissie, die ter plekke zijn. Hij wil de resultaten zo snel mogelijk hebben.

Korte metten

Michel probeert korte metten te maken met de perceptie dat hij de touwtjes niet stevig in handen heeft. Via zijn Facebook-pagina geeft hij zijn politieke tegenstanders een nieuwjaarsboodschap. Hij gaat in het lang en in het breed in op de discussie over de Soedanese migranten. Michel vindt dat er de jongste weken veel desinformatie verspreid is. Hij wil ‘de puntjes op de i zetten’.

De premier steunt zijn betoog op drie verdedigingswallen. De Soedankwestie is ten eerste geen Belgisch maar een Europees en internationaal probleem, klinkt het. Andere lidstaten werken net als België samen met Soedan om migranten te identificeren en te repatriëren. Michel wijst erop dat zelfs de VN samenwerken met Soedan om migranten te begeleiden bij hun vrijwillige terugkeer.

Andere Europese lidstaten werken samen met Soedan om migranten te repatriëren, net als de Verenigde Naties.
Charles Michel
Premier

Michel vindt ten tweede dat de waarheid niet verteld wordt over een nota van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen (CGVS), de instelling die oordeelt of mensen recht hebben op de vluchtelingenstatus. De nota was de aanleiding voor een storm van kritiek op het beleid van Francken, omdat ze hem expliciet gewaarschuwd zou hebben voor de risico’s op foltering bij terugkeer. ‘De nota is veel genuanceerder dan sommigen willen doen geloven’, stelt Michel.

‘Er staat in dat voor mensen uit elf Soedanese regio’s geen automatische bescherming wordt gegeven. Het klopt niet dat elke Soedanees recht op bescherming heeft, zoals ook blijkt uit het percentage erkenningen bij het CGVS. Voor Soedanezen was dat in 2017 54,7 procent.’

De erkenningsgraad voor Soedanezen was in 2017 54,7 procent. Het klopt niet dat elke Soedanees automatisch recht op bescherming heeft.
Charles Michel
Premier

De Soedanaanpak is voor Michel ten slotte het beste bewijs dat de keuze voor een kordaat maar menselijk asiel- en migratiebeleid werkt. ‘Tijdens en na de asielcrisis van 2015 zijn we nooit de controle verloren, wat niet het geval was in andere Europese landen. Er mocht in geen geval op ons grondgebied een jungle ontstaan met migranten die op een oversteek naar het Verenigd Koninkrijk mikken, zoals in het Noord-Franse Calais. Dat is ook niet gebeurd.’

Brede schaduw

Boven de uithaal van Michel hangt de brede schaduw van Francken. De premier vermeldt de staatssecretaris geen enkele keer. Hij zwijgt ook zedig over het twistpunt dat Francken cruciale info voor hem achtergehouden zou hebben, waardoor hij het parlement zelf foutief inlichtte. In volle Soedanheisa kwam het tot een clash tussen Michel en Francken. Het is ongezien dat een staatssecretaris tegenspreekt als de premier publiek de lijnen uitzet.

De premier, CD&V en Open VLD zijn de vuilgebekte taal van Francken kotsbeu. Maar de positie van de staatssecretaris stond nooit onder druk. Alleen CD&V-voorzitter Wouter Beke hintte op ontslag, maar hij duwde nooit door. Op het laatste overleg tussen de federale topministers voor het kerstreces bevestigden alle coalitiepartners hun steun voor het gevoerde asiel- en migratiebeleid. Voor de premier is de kwestie-Francken gesloten. De houding van Michel kreeg van Francken prompt een duimpje omhoog op Twitter.

Michel kan ook niet anders. N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte vanop zijn vakantieadres in Marokko duidelijk hoe het ervoor staat. Hij postte een foto van een geeuwende kameel om duidelijk te maken dat het veel geschreeuw om weinig is en hij zijn volle gewicht onder Francken blijft zetten. Het ontslag van Francken betekent ook het einde van de regering. De premier probeert de meubelen te redden door de rangen te sluiten, zelfs rond een staatssecretaris die hem openlijk afviel.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content