Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Strengere regels voor vervroegd pensioen

De hervormingsplannen van de federale regering dragen voor 250 miljoen euro bij aan de besparingen op pensioenen.
De regering overweegt om de loopbaanvoorwaarde voor het vervroegd pensioen te verstrengen. ©Photo News

Naast de verlaging van de pensioenen van werkloze 50-plussers liggen nog enkele andere pensioenmaatregelen op de tafel van de federale regering. De meest opvallende is het verstrengen van het vervroegd pensioen, vernam De Tijd in regeringskringen. Nadat de topministers van de regering-Michel daar gisteren geen akkoord over konden sluiten, gaat het overleg vandaag voort.

'Lees zaterdag de extra bijlage 'Het Zomerakkoord: wat betekent het voor u?'

 

Volgens de regel kunnen werknemers, zelfstandigen en ambtenaren pas op 65 jaar met pensioen. Er is evenwel een uitzondering voor wie een lange loopbaan achter de rug heeft. Meer dan 200.000 werknemers en zelfstandigen zijn jonger dan 65 jaar en toch met pensioen. Wie 62,5 jaar is en 41 jaar heeft gewerkt mag immers met vervroegd pensioen vertrekken. Tegen 2019 stijgen die voorwaarden naar 63 jaar en 42 gewerkte jaren. Wie langer heeft gewerkt, kan nog altijd iets vroeger stoppen.

Aan de leeftijdsvoorwaarden wil de regering-Michel niets veranderen, maar de loopbaanvoorwaarde komt wel in het vizier. Mensen hoeven nu geen volledig jaar gewerkt te hebben om dat jaar te laten meetellen als een gewerkt jaar voor de berekening van die voorwaarde. Het volstaat dat ze aan 104 voltijds gewerkte dagen komen. Dat betekent dat wie een derde van het jaar voltijds heeft gewerkt en de rest van het jaar werkloos was aan die voorwaarde voldoet.

Minstens een half jaar voltijds werken is nodig om een jaar volledig te laten meetellen om met vervroegd pensioen te kunnen.

De regering wil dat veranderen, zodat enkel wie 156 voltijdse dagen heeft gewerkt dat jaar kan laten meetellen voor het vervroegd pensioen. Dat betekent dat wie voltijds werkt, minstens de helft van het jaar moet hebben gewerkt. Zeker voor wie deeltijds werkt en een deel van het jaar werkloos is, kan de maatregel een grote impact hebben op zijn vervroegd pensioen.

De maatregel, waarover de topministers zich vandaag buigen omdat er nog discussie over is, moet ingaan in 2019. De hervorming levert geld op, want minder mensen zullen met vervroegd pensioen kunnen gaan. Dat moet helpen de 250 miljoen euro te besparen die voor 2019 ingeschreven is als bezuinigingen op het pensioenbudget.

Besparingen op de pensioenen liggen gevoelig, zeker nadat de meerderheidspartijen nogal warrig communiceerden over de verlaging van de pensioenen voor werkloze 50-plussers. Ook over die maatregel is nog altijd discussie in de regering, net zoals over de invulling van 200 miljoen euro aan besparingen voor 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud