Politie onderschept auto met riotgun in Antwerpen

De Antwerpse politie onderschepte de auto aan de Sint-Michielskaai. ©REUTERS

De Antwerpse politie hield deze ochtend een voertuig staande dat met hoge snelheid in hartje Antwerpen reed, onder andere rond de Meir. Het gerecht is nog helemaal niet zeker of er sprake is van terroristische motieven.

De 39-jarige Fransman Mohamed R. liet vanochtend de alarmbellen afgaan in de Scheldestad. Hij reed rond kwart voor 11 met zijn voertuig met Franse nummerplaat met hoge snelheid door de Antwerpse binnenstad, onder meer aan de Meir. 

Militairen, die sinds de aanslagen in Parijs en Brussel in de winkelstraat patrouilleren, wilden het voertuig onderscheppen, maar de Fransman van Noord-Afrikaanse origine sloeg op de vlucht. Volgens een persbericht van het parket waren op verschillende momenten voetgangers in gevaar. 

Steekwapens

Het Snelle Respons Team (SRT) van de politie van Antwerpen kon het voertuig uiteindelijk toch klemrijden ter hoogte van de Sint-Michielskaai. Mohamed R., die zich hulde in een camouflagepak, werd opgepakt. De ontmijningsdienst Dovo kwam ter plekke en doorzoekt het voertuigen op explosieven.

In de koffer van het voertuig werden verschillende steekwapens, een riotgun en een bus met onbekende inhoud aangetroffen. Het incident komt er een dag na de aanslag in Londen, waarbij een dader met zijn voertuig mensen neermaaide op Westminster Bridge. Er vielen vier doden

Parket

Het onderzoek wordt gevoerd door het federaal parket, waarmee de optie van terreur wordt opengehouden. Maar De Tijd vernam dat er nog absoluut geen zekerheid is dat er een aanslag is verijdeld. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) had aanvankelijk de pers samengeroepen om te communiceren over een 'mogelijk verijdelde aanslag'. 

 

Het federaal parket kreeg al te horen van het Franse gerecht dat de verdachte bij hen niet gekend was voor radicalisering of terrorisme, 'alleen' voor wapenbezit. De verdachte was ook 'onder invloed' tijdens zijn dolle rit. De speurders houden er dus rekening mee dat de verdachte andere bedoelingen had dan een aanslag plegen, zoals een overval plegen.

Reacties

De woordvoerder van premier Charles Michel (MR) laat weten de ontwikkelingen op de voet te volgen. Van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad is voorlopig geen sprake. 

In een tweet bedankte burgemeester De Wever de 'aanwezige militairen die hebben ingegrepen, de politiediensten en het snelleresponsteam'. 

 

Het traject van de verdachte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud