N-VA eist extra garanties van premier

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ©EPA

De ministerraad vrijdagochtend leidde niet tot een oplossing over de migratiepactcrisis. Premier Michel zoekt naar een uitweg, nadat de N-VA twee duidelijke breekpunten op tafel heeft gelegd.

De ministerraad vrijdagochtend heeft niet tot een doorbraak geleid in de regeringsclash rond het VN-migratiepact. Na afloop van de vergadering liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten dat de premier bilaterale consultaties start met zijn vicepremiers. 'Dat betekent dat de premier en Jan Jambon (N-VA) moeten praten', aldus Francken.

Van de N-VA mag Michel in Marrakesh niet zeggen dat België het pact zal goedkeuren in New York.

De N-VA wil niet dat de premier in Marrakesh in naam van België zijn steun voor het pact uitspreekt. Een tweede breekpunt is dat Michel niet mag zeggen dat België later op de VN-vergadering in New York het pact zal goedkeuren.

Gezien de verzoenende toon van Michel donderdag in de Kamer lijkt de premier zich daarin te kunnen vinden, maar de vraag is of ook CD&V en Open VLD zo ver willen terugplooien. In de bilaterale gesprekken probeert Michel nog een uitweg te vinden uit de harde tegenstellingen.

Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters zal er nog voor maandag een nieuwe ministerraad worden samengeroepen op vraag van N-VA. Het is aan premier Michel om te bepalen wanneer die ministerraad plaatsvindt, maar dat zal nog zijn voor hij op het vliegtuig stapt naar Marrakesh.

Druk opgevoerd

Na een tumultueus debat werd donderdag in de Kamer een resolutie goedgekeurd met een wisselmeerderheid, zonder de steun van de N-VA. Premier Charles Michel (MR) beroept zich op die stemming om maandag naar een internationale conferentie over het migratiepact in Marrakesh te trekken.

Tijdens het Kamerdebat trokken de meerderheidspartijen CD&V en Open VLD hard van leer tegen de N-VA. Ze verweten de partij onder meer woordbreuk, omdat ze lange tijd geen bezwaren uitte over het migratiepact, maar uiteindelijk toch ging dwarsliggen.

'Niet fraai'

Die uithalen vielen bijzonder slecht bij de Vlaams-nationalisten, die in de nacht van donderdag op vrijdag lang samen zaten voor crisisoverleg. 'Ik vond dat echt niet fraai', verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voor de ministerraad aan de VRT.

'Een migratiepact kan en mag België niet binden. Ik zal daar tot de laatste seconde voor vechten.
Theo Francken
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA)

Voor Francken is het duidelijk: 'Een migratiepact kan en mag België niet binden. Ik zal daar tot de laatste seconde voor vechten.' Op de vraag of de val van de regering nakend is, reageerde Francken met een zucht. 'Only God Knows'.

Verdeeldheid

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is het daar niet mee eens. Volgens hem is het 'onder deze omstandigheden normaal' dat ons land het pact zou goedkeuren. 'Ik geloof in internationale samenwerking, ik geloof in Belgische samenwerking. Ik heb de voorbije jaren niets anders gedaan.'

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo riep op om het geruzie te stoppen. 'Het is tijd om nu rond de tafel te gaan zitten. De tweedracht moet stoppen.'

Intussen is het duidelijk geworden dat niet Marrakesh, maar de uiteindelijke stemming van het migratiepact op een vergadering van de Verenigde Naties op 19 december cruciaal wordt voor de regering. Op dat moment moet ze kleur bekennen: steunt ze het pact of niet?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud