N-VA start Vlaamse formatie

De Wever wil dinsdag de formatiegesprekken starten.

De N-VA start dinsdag met de vorming van een Vlaamse regering. Voorzitter Bart De Wever ontvangt dan de partijvoorzitters voor een eerste gesprek.

Bij alle politieke partijen kwam de top vandaag bijeen om de verkiezingsuitslag van 25 mei te bespreken. Het Vlaams Belang, de grote verliezer van 25 mei, kondigde aan in oktober voorzittersverkiezingen te houden en een opvolger voor Gerolf Annemans te kiezen.

Bij de N-VA, de grote winnaar, kondigde voorzitter Bart De Wever aan dat hij dinsdag begint met de vorming van een Vlaamse regering. Hij knoopt vanaf tine uur de eerste gesprekken aan met de partijvoorzitters. Wouter Beke (CD&V) mag de spits afbijten.

Maandag kwam ook al vroeg het koninklijk paleis in actie. Nadat premier Elio Di Rupo, zoals de traditie het wil, het ontslag van de regering kwam aanbieden, ontving koning Filip de voorzitters van de Kamer en de Senaat. Daarna begon een reeks audiënties met de partijvoorzitters, te beginnen met Bart De Wever, voorzitter van de grootste partij in de Kamer. Dinsdag gaan de audiënties door.

Pas daarna wordt verwacht dat de koning een informateur aanduidt om de federale regeringsonderhandelingen op gang te trekken. Bij de PS liet André Flahaut, een vertrouweling van premier Di Rupo, alvast weten niemand te zullen boycotten die belast wordt met een koninklijke opdracht. Op die manier gaf de PS het signaal er geen probleem mee te hebben Bart De Wever informateur zou worden.

De grote vraag wordt wat aan wat wordt gekoppeld. De N-VA wil het simpel houden en snel eerst de Vlaamse regering vormen, om daarna federaal te zien. Vlaams minister-president Kris Peeters blokte dat maandagmorgen af. Hij zei dat het geen zin heeft om te wachten met de federale regering en dat het ook gevaarlijk is om heel snel een Vlaamse regering te vormen, omdat je dan spijt kan krijgen over bepaalde beslissingen.

Maar tegelijk gaven beiden aan dat ze niet zomaar kunnen worden gepasseerd. Peeters noemt een Vlaamse regering zonder CD&V 'vrijwel onmogelijk'. En Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten merkte op dat Open VLD de grootste is aan Vlaamse kant in Brussel, en daar dus het initiatief neemt om dat deel van de Brusselse regering te vormen. 

Maar de N-VA zal bovenal op de PS botsen. Maandagmiddag liepen dan uiteindelijk ook de definitieve verkiezingsresultaten voor Brussel binnen. Daaruit blijkt dat de PS overheerst in Franstalig België: de socialisten zijn de grootste partij in het Franstalige deel van de Kamer, in het Brussels Parlement en in het Waals Parlement. De socialisten zijn ook de grootste politieke familie in de Kamer.

En dat maakt het meteen complex voor de N-VA. Want zo eenvoudig het kan worden voor de Vlaamse regering - N-VA en CD&V halen samen een meerderheid - zo moeilijk liggen de kaarten voor de federale regering. Zelfs een coalitie van N-VA met de christen-democraten en liberalen haalt aan Franstalige kant in de Kamer geen meerderheid.

Nu de cijfers stilaan definitief zijn, is meteen ook duidelijk dat de klassieke tripartite in alle parlementen een meerderheid haalt. Dat betekent dat er mathematisch een scenario bestaat om zonder de N-VA te regeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud