N-VA waarschuwt voor val regering

N-VA-fractieleider Peter De Roover. ©BELGA

De N-VA spreekt dreigende taal. Als haar coalitiepartners overwegen het VN-migratiepact goed te keuren met een wisselmeerderheid in het parlement, dan ligt de regering er.

In de Kamer voelde de oppositie donderdag premier Charles Michel (MR) aan de tand over de houding van de regering in het debat over het VN-migratiepact.

Dat pact, dat tot doel heeft meer lijn te krijgen in het migratiebeleid wereldwijd, ligt op 10 december voor in Marrakesh. Tegen dan moet de regering beslissen of ze het steunt of niet. In de regering zijn de MR, Open VLD en CD&V voor. De N-VA staat evenwel op de rem.

Veel tijd heeft de premier niet meer. Volgende week dinsdag vinden in het parlement hoorzittingen plaats, waarbij juristen zich buigen over de potentiële gevolgen van het pact. Donderdag volgt een parlementair debat. Dan ligt een resolutie voor over het migratiepact.

'Geen wisselmeerderheid'

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt bood de meerderheidspartijen MR, Open VLD en CD&V gisteren een wisselmeerderheid aan. Maar N-VA-fractieleider Peter De Roover waarschuwde in het VRT-programma ‘Villa Politica’ dat zijn partij geen wisselmeerderheid tolereert. ‘Dan denk ik dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt. Dan duwt men ons uit deze regering.’

De Nederlandse regering kiest voor een aanvullende verklaring bij het VN-migratiepact. Dat is de weg die België best ook bewandelt.
Vincent van quickenborne
Open VLD-kamerlid

De premier wilde donderdag alleen kwijt dat hij over enkele dagen met een voorstel komt dat hij aan zijn coalitiepartners in de regering zal voorleggen. De piste van een wisselmeerderheid wordt dus voorlopig niet bewandeld.

Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne riep donderdag via Twitter op het Nederlands voorbeeld te volgen. ‘De Nederlandse regering kiest voor een aanvullende verklaring bij het VN-migratiepact. Dat is de weg die België best ook bewandelt.’

Met die verklaring wil Nederland voorkomen dat aan de hand van het VN-pact nieuwe rechtsregels ontstaan waardoor migranten extra rechten krijgen. Dat is ook wat de N-VA wil vermijden. De partij vreest dat rechters het pact aangrijpen en dat de regering gedwongen wordt een lakser migratiebeleid te voeren.

'Ja maar'

Maar voor de Nederlandse piste loopt de partij niet warm, is te horen in N-VA-regeringskringen. ‘Een ja maar is voor ons geen optie.’ De N-VA wil er alles aan doen om haar coalitiepartners te overtuigen het pact niet te steunen.

Toch zal de premier een poging doen om de Vlaams-nationalisten te overtuigen. Hij heeft zich in september op de tribunes van de Verenigde Naties in New York geëngageerd om het pact te tekenen. Dat België afwezig blijft, zou een blamage zijn. En als dat voor de N-VA symbolisch belangrijk is, gaat niet de premier maar iemand anders naar Marrakesh. Hoe dan ook kan ons land niet wegblijven, vindt hij.

Voor de premier zou een stemverklaring zoals in Nederland een goede uitweg zijn. Dan kan ons land naar Marrakesh en kan de N-VA benadrukken dat voldoende veiligheidsgrendels zijn ingebouwd zodat er geen impact is op het Belgische migratiebeleid.

Pistes

Maar er zijn ook andere pistes. In Duitsland heeft het parlement een resolutie goedgekeurd waarin wordt verduidelijkt dat migranten het pact niet kunnen gebruiken om extra rechten te bekomen. En in Estland is afgesproken niet naar Marrakesh te gaan, maar bij de stemming enkele weken later wel groen licht te geven.

Dat zijn stuk voor stuk pistes die bekeken worden. Maar bij de N-VA is te horen dat ze nog geen enkel model heeft gezien dat door de beugel kan. De partij hoopt dat de coalitiepartners het pact alsnog afwijzen. De N-VA vreest dat haar geloofwaardigheid aan diggelen ligt als ze ermee instemt dat België het pact steunt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud