N-VA wil snoeien in subsidie spoorbonden

©BELGA

De N-VA wil knippen in de subsidies voor de spoorvakbonden, die ooit als pasmunt voor sociale vrede werden gegeven.

Op de dag dat de socialistische overheidsvakbond ACOD het treinverkeer in de war stuurt en de grootste ochtendspits van het jaar creëert, komt de N-VA met een voorstel om de dotatie van de spoorbonden te verminderen.

'Het kan niet dat de vakbonden een blanco cheque krijgen', zegt Kamerlid Inez De Coninck in Het Laatste Nieuws en De Morgen. De drie spoorbonden krijgen vandaag samen een dotatie van 10 miljoen euro per jaar. De socialistische vakbond ACOD-CGSP neemt de grootste hap uit dat budget. De rest vloeit naar de christelijke vakbond ACV Transcom en de liberale vakbond VSOA.

De helft van het budget gebruiken ze om de vrijgestelde personeelsleden te betalen. Met de andere helft betalen ze een deel van de lidgelden aan hun leden terug en betalen ze vorming.

'Dat vakbonden geld krijgen van een werkgever gebeurt heel af en toe ook in de privésector. Het is soms een middel om in sociale onderhandelingen de vrede af te kopen. In die zin is het moeilijk om daar als overheid in tussenbeide te komen', zegt Open VLD'er Egbert Lachaert.

Het probleem bij de NMBS, zoals ook de N-VA aanstipt, ligt echter elders. Omdat het spoor geen zicht heeft op het aantal leden die aangesloten zijn bij de vakbond, krijgen de vakbonden een dotatie op basis van het totaal aantal werknemers van het spoor, zowat 32.000 mensen, wat neerkomt op 125 euro per personeelslid.

De N-VA eist nu een nieuw, transparant systeem, gebaseerd op het aantal effectief aangesloten leden. Volgens Lachaert moet die transparantie volgend jaar sowieso groter worden, omdat de NMBS voor de eerste keer verplicht sociale verkiezingen moet houden.

Op Radio 1 wees Inez De Coninck er dinsdag op dat de hoge dotatie een middel was om de sociale vrede te bewaren, 'maar daar is vandaag weinig van te zien'.

CD&V vindt dat de financiering van de vakbonden ooit op tafel moet komen, maar niet nu. 'Laten we er eerst voor zorgen dat de sociale rust terugkeert', zegt Jef Van den Bergh

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content