Nucleaire deal kan België duur te staan komen

Het kerncentralecomplex van Tihange ©BELGA

De geheime nucleaire conventie over Tihange 1 geeft Electrabel en EDF stevige garanties dat die kernreactor tot 2025 kan blijven draaien. Als de politiek ooit zou beslissen de reactor sneller te sluiten, komt dat België duur te staan. De regering moet dan binnen de 30 dagen de reële economische schade vergoeden, een bedrag dat fors kan oplopen.

Dat blijkt uit de conventie die De Tijd kon inkijken. Het akkoord werd door de vorige regering van Elio Di Rupo gesloten en regelt de modaliteiten om Tihange 1 tien jaar langer open te houden.

Er is veel te doen over de tekst. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) weigert hem vrij te geven, hoewel ze daartoe verplicht is door de Federale Beroepscommissie voor de Toegang tot milieu-informatie. Marghem liet donderdag weten dat ze de geheime conventie enkel wil vrijgeven als Electrabel en EDF bereid zijn de vertrouwelijkheid ervan op te heffen.

In het akkoord werd afgesproken dat Electrabel en EDF een deel van de winst van Tihange 1 moeten afstaan aan de overheid. Het systeem van de winstdeelname begint pas te lopen als de winst een bepaalde drempelwaarde overschrijdt. Een drempel die wel heel hoog ligt, blijkt uit het akkoord. De overheid verdient pas mee als Electrabel en EDF eerst alle exploitatiekosten en moderniseringsinvesteringen hebben terugverdiend én een winstmarge van 9,3 procent hebben gerealiseerd. De energieproducenten bedongen ook dat in de toekomst geen andere nucleaire taksen op de centrale worden geheven.

De geheime conventie werd vorig jaar zwaar bekritiseerd door de toenmalige oppositie omdat er geen parlementaire controle op was. Marghem werkt momenteel aan een gelijkaardige conventie over Doel 1 en 2. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect