1

Onbelast bijverdienen grootste horde voor laat Sinterklaasakkoord

CD&V-vicepremier Kris Peeters verhinderde naar verluidt de landing van het Zomerakkoord. ©Photo News

Het onbelast bijverdienen blijkt de grootste horde op weg naar een laat Sinterklaasakkoord, dat het Zomerakkoord definitief moet afsluiten. CD&V en Open VLD staan met getrokken messen tegenover elkaar.

In een ideaal scenario had premier Charles Michel (MR) woensdag op Sinterklaas het Zomerakkoord definitief kunnen afsluiten. Alle adviezen van de Raad van State, die het Zomerakkoord is nagegaan op juridische knelpunten, en het rapport van de Nationale Bank over de hervorming van de vennootschapsbelasting lagen op tafel van het kernkabinet, de vergadering van de belangrijkste ministers. ‘Eén iemand wilde evenwel niet van een landing weten’, foetert een regeringsbron. Dat is een verwijzing naar CD&V-vicepremier Kris Peeters.

Met de hervorming van de vennootschapsbelasting, het vlaggenschip van het Zomerakkoord, zijn geen grote problemen meer. Het rapport van de Nationale Bank (NBB) over de financiering van de maatregel was relatief gunstig voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). De NBB ziet geen grote budgettaire risico’s, iets waar CD&V voor beducht was. Daardoor moeten aan de hervorming enkel nog een paar technische aanpassingen worden doorgevoerd na het advies van de Raad van State.

CD&V wil het onbelast bijverdienen uitkleden en dat zullen we nooit laten gebeuren.
Liberale bron

De effectentaks en zeker het onbelast bijverdienen blijven echter problemen opleveren. Meerderheidspartijen Open VLD en N-VA willen met enkele kleine aanpassingen tegemoetkomen aan de kritiek van de Raad op die twee maatregelen, maar volgens CD&V is dat niet voldoende.

Over de effectentaks, de belasting van 0,15 procent die moet worden betaald door wie meer dan 500.000 euro aan beleggingen op een effectenportefeuille heeft staan, maakte de Raad van State duidelijk dat die mogelijk discriminerend is doordat andere beleggingen buiten schot blijven. Daardoor bestaat de kans dat het Grondwettelijk Hof de belasting later vernietigt.

CD&V eist daarom garanties dat de 254 miljoen euro die de taks moet opbrengen sowieso wordt opgehaald, desnoods via een andere weg. Daarnaast dringt de partij aan op strengere regels om ontwijkgedrag van de taks strenger aan te pakken.

Onoverkomelijk zijn de eisen van CD&V over die effectentaks naar verluidt niet. Veel moeilijker ligt het christendemocratisch verzet tegen het onbelast bijverdienen. In het Zomerakkoord werd afgesproken dat mensen tot 6.000 euro per jaar onbelast kunnen bijverdienen met een aantal activiteiten. Het gaat daarbij over verenigingswerk, klusjes voor andere burgers en diensten via erkende digitale platformen.

De Raad van State heeft evenwel twijfels bij de hervorming omdat zeker de klusjes voor andere burgers - denk aan het gras afrijden of kleine schilderwerken - een oneerlijke concurrentie kunnen betekenen voor werknemers en zelfstandigen, die wel belastingen moeten betalen. Bovendien zijn zowel de sociale partners als het middenveld tegen de hervorming.

CD&V eist forse aanpassingen of zelfs gedeeltelijk uitstel van de maatregel. Daarmee zit de partij terug op haar aanvankelijke standpunt, want bij de regeringsvorming hield ze het onbelast bijverdienen nog tegen. En in het voorjaar, toen Opel VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten het voorstel opnieuw lanceerde, klonk het bij de partijtop nog dat de maatregel er nooit zou komen.

Open VLD is bereid om kleine aanpassingen te doen en zelfs extra drempels in te voeren om te vermijden dat het onbelast bijklussen tot oneerlijke concurrentie zou leiden. ‘Maar CD&V wil de maatregel uitkleden en dat zullen we nooit laten gebeuren’, klinkt het. ‘Er is daar destijds een akkoord over gesloten en dat akkoord moet worden uitgevoerd.’

Michel staat voor de heikele taak een oplossing te zoeken die voor iedereen aanvaardbaar is. Donderdag zit hij daarvoor eerst samen met elke vicepremier afzonderlijk. Donderdagavond volgt normaal een nieuwe vergadering van het kernkabinet en zou de landing worden ingezet. De tijd dringt, want veel hervormingen moeten op 1 januari in werking treden en het wordt een huzarenstukje om tegen dan nog alles gestemd te krijgen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content