Advertentie

Overheid eist recordbedrag terug van steuntrekkers

©BELGA

RVA vraagt 140 miljoen aan uitkeringen en vergoedingen terug

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft in 2014 bijna 140 miljoen euro teruggeëist van frauderende uitkeringstrekkers. Dat is een record, want het teruggeëiste bedrag ligt 10 miljoen euro hoger dan in 2013 en 30 miljoen euro hoger dan in 2012. Ter vergelijking: het RVA-budget bedraagt 9,5 miljard euro. De cijfers staan te lezen in het jaarrapport dat de federale dienst gisteren publiceerde.

Het teruggevorderde geld slaat op onrechtmatig verkregen uitkeringen en vergoedingen. Het gaat bijvoorbeeld over werklozen die zowel een werkloosheidsuitkering als een ziekte- en invaliditeitsuitkering opstreken of een pensioen kregen. Daarnaast eiste de RVA ook geld terug van werkgevers die een bruggepensioneerde niet vervingen en van dienstenchequebedrijven die de regels niet volgen.

Het hoge cijfer betekent niet dat er meer gefraudeerd wordt. De controles worden elk jaar gerichter.
Claudette De Koninck
Adjunct-administrateur-generaal RVA

Niet meer fraude

‘Dat we een recordbedrag terugeisen, betekent niet dat er meer gefraudeerd wordt’, zegt Claudette De Koninck, de adjunct-administrateur-generaal van de RVA. ‘We controleren elk jaar gerichter, waardoor we meer inbreuken vaststellen.’

Toch is de toename opvallend, want er wordt ook meer dan ooit preventief gecontroleerd. Zo moeten de vakbonden vooraleer ze een uitkering uitbetalen, uitzoeken of een werkloze geen andere uitkeringen trekt. Ook moeten ze de aangegeven gezinssituatie nagaan in het bevolkingsregister. Afhankelijk van de gezinssituatie ligt een uitkering immers hoger of lager.

290 miljoen openstaan

Het is voor de RVA geen evidentie om het teruggeëiste bedrag ook effectief te innen. Vaak hebben uitkeringstrekkers niet voldoende geld om de som te betalen. De rijksdienst kon vorig jaar 69 miljoen euro terugvorderen. Als de nog verschuldigde bedragen van de voorbije jaren in rekening worden gebracht, heeft de RVA nog 290 miljoen euro openstaan.

Uit het jaarverslag blijkt voorts dat het aantal mensen dat in 2014 een uitkering kreeg 3,5 procent lager ligt dan in 2013. Vorig jaar kregen net iets meer dan 1,2 miljoen mensen geld van de rijksdienst. De daling is onder meer te danken aan de afbouw van het brugpensioen en een daling van de tijdelijke werkloosheid.

Begrotingscontrole

Het RVA-rapport komt er op het moment dat blijkt dat de federale regering bij de begrotingscontrole op zoek moet naar 1,2 miljard euro. De N-VA en Open VLD kijken daarbij naar de sociale zekerheid en ook naar de strijd tegen de uitkeringsfraude.

Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is het evenwel geen optie om nog meer geld te halen uit het sanctioneren van werkloosheid. ‘Het controle- en sanctioneringsbeleid wordt al maximaal toegepast’, zegt hij. CD&V-voorzitter Wouter Beke liet dan weer verstaan dat hij niet wil weten van het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. De Franstalige liberalen van de MR zitten op dezelfde lijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud