Overheid stelt data gratis beschikbaar

Theo Francken. ©BELGA

De federale overheid stelt voortaan haar verzamelde data gratis beschikbaar. Ze volgt daarmee een Europese richtlijn. Dat is een goede zaak voor bijvoorbeeld app-ontwikkelaars, die soms overheidsdata nodig hebben voor de ontwikkeling van hun apps.

In april trok de NMBS de stekker uit de populaire Railtime-app die info gaf over het reistraject van de treinreiziger. Voortaan werd de officiële NMBS-app de standaard. Dat tot ongenoegen van enkele app-ontwikkelaars, die zelf de NMBS-data wilden opvragen om een 'stabielere' app te maken. Ze kregen het deksel op de neus van de NMBS, die haar data niet wou openstellen. 

Vanaf oktober zal de NMBS wel moeten ingaan op die vraag. De federale ministerraad zette vrijdagochtend, op voorstel van minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo en staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Theo Francken (N-VA), het licht op groen voor de 'federale open data-strategie'. Die stelt dat iedereen voortaan alle overheidsdata kan opvragen zonder hier enige vergoeding te moeten betalen. Nu betaalden mensen die dat opvroegen wel de volle pot of kon dat geweigerd worden. Alleen als er persoonsgegevens in het spel zijn of om veiligheidsredenen kan de toegang nog ontzegd worden. Ook voor de informatie van instellingen zoals bibliotheken of musea zal er nog een vergoeding gevraagd worden. 

De vlieger gaat niet enkel op voor de federale overheid, maar ook voor overheidsbedrijven, zoals de NMBS of het KMI. Ook de uitgavenbegroting van de federale overheid, een van de meer geanticipeerde stukken data waar de overheid over beschikt, zou onder de regeling vallen. Data schaart zich zo in het rijtje van bestuursdocumenten, afbeeldingen en video's die al langer vrij beschikbaar en te hergebruiken zijn. Hun toegang wordt geregeld via de wet openbaar bestuur. 

Met de openstelling van de data loopt de federale overheid wel achter in het Europese landschap. Europa vaardigde eerder al een richtlijn uit die de ter beschikking stelling van overheidsinformatie moest stroomlijnen. Die richtlijn moest in principe al half juli omgezet zijn, maar voorlopig is alleen Vlaanderen in orde met zijn huiswerk. De federale overheid zet nu het licht op groen, de stemming in het parlement volgt waarschijnlijk in oktober. Brussel en Wallonië moeten nog volgen met de omzetting. 

Het kabinet van Francken ziet enkele belangrijke voordelen bij het openstellen van de data, in de eerste plaats voor de overheid zelf. 'Naast de innovatieve en economische voordelen levert het de overheid ook zelf iets op. Het levert een besparing op omdat de overheidsdiensten niet meer bij elkaar de data moeten opvragen.' Maar ook de economie krijgt een boost, zo is de inschatting. Werkgeversorganisatie Agoria berekende eerder al dat het hergebruiken van overheidsinformatie een potentieel heeft van 900 miljoen euro. 'Het is een grondstof voor digitale informatieproducten en diensten met groot potentieel dat dusver nog niet is gebruikt.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content