Overheidsschuld stijgt plots met 16 miljard

©Bloomberg

De Belgische overheidsschuld stijgt met 16 miljard euro tot boven 400 miljard, omdat Europa ons verplicht de schuld van de Vlaamse, Waalse en Brusselse socialehuisvestingsmaatschappijen op te nemen in de officiële schuld. Dat heeft Claude Modart van de Nationale Bank gisteren gezegd op een seminarie.

De extra schuld zal opduiken in de overheidsrekening die eind september wordt gepubliceerd. Eurostat stelt dat de huisvestingsmaatschappijen als een onderdeel van de overheid moeten worden beschouwd.

Mogelijk volgt nog slecht nieuws. Eurostat moet zich nog uitspreken over enkele vehikels van publiek-private samenwerking (pps). Ook dat kan de overheidsschuld doen toenemen.

Maar er is ook goed nieuws. De nieuwe Europese boekhoudregels zullen het bruto binnenlands product (bbp) met zowat 2,5 procent opkrikken, waardoor de schuldgraad zakt.

Maar de tegenvallers zijn groter dan de meevaller. Als we rekening houden met 16 miljard extra schuld en het hogere bbp zal de schuldgraad van 2013 opwaarts worden herzien van 101,2 procent nu (zie grafiek) naar 102,8 procent van het bbp, berekende De Tijd.

Het kabinet van minister van Financiën Koen Geens waarschuwt voor voorbarige conclusies. Zo wordt nog 'gestreden' over bepaalde beslissingen van Eurostat. ‘De schuldgraad wordt definitief vastgesteld eind september. Het is voorbarig om te speculeren over de eindbalans.’

Toch ziet het ernaar uit dat de schuldgraad boven 100 procent blijft hangen, een doelstelling die de regering-Di Rupo zich had opgelegd. De volgende regering zal een tandje moeten bijsteken om de schuldgraad naar beneden te duwen. Dat kan door te besparen of door bijvoorbeeld het belang in BNP Paribas te verkopen. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content