PS stuurt aan op herziening financieringswet

‘Geld lenen is geen probleem, maar de intresten moeten onder controle worden gehouden’, zegt minister van Begroting Frédéric Daerden. ©BELGA

De Franse Gemeenschapsregering ziet door de coronacrisis haar tekort dit jaar stijgen van de verwachte 708 miljoen euro naar 1,8 miljard euro. Om dat tekort te financieren moet ze geld ophalen op de financiële markten. Op langere termijn is volgens PS-minister van Begroting Frédéric Daerden een herziening van de financieringswet nodig.

Daerden wijst erop dat de Franse Gemeenschapsregering, onder meer bevoegd voor Franstalig onderwijs en het cultuurbeleid in Brussel en Wallonië, volledig afhankelijk is van een dotatie van de federale overheid. ‘In plaats van met 1,3 procent te stijgen daalt die met 10,3 procent’, zegt hij. Dat is een verlies van 1 miljard euro.

De Franse Gemeenschapsregering kan zelf geen nieuwe belastingen innen, stelt Daerden. Omdat besparen op onderwijs en cultuur volgens hem moeilijk is, heeft hij naar eigen zeggen maar één mogelijkheid: geld lenen. Dus gaat de Franse Gemeenschapsregering dit jaar op zoek naar 1,4 miljard euro.

'Blijft beheersbaar'

‘Geld lenen is geen probleem, maar de intresten moeten onder controle worden gehouden’, zegt Daerden. ‘De Franse Gemeenschapsregering besteedt nu zo’n 2 procent van haar budget - zo’n 200 miljoen euro - aan intresten. Door de crisis stijgt dat naar 3 procent, of 300 miljoen euro. Dat blijft beheersbaar.’

Voor de coronacrisis bedroeg de schuld van de Franse Gemeenschapsregering 76 procent van haar budget. Dit jaar zal ze stijgen naar 96,4 procent, tegen het einde van de legislatuur naar 130 procent. ‘Ik maak me nu geen zorgen over de toename van de schuld’, zegt Daerden, die benadrukt dat de Franse Gemeenschapsregering geen liquiditeitsproblemen heeft.

De financieringswet beantwoordt niet aan onze noden en dat is niet omdat we geld verspillen.
Frédéric Daerden
Minister van Begroting in Franse gemeenschapsregering

Op de langere termijn is volgens Daerden een hervorming van de financieringswet nodig om de Franse Gemeenschapsregering van voldoende inkomsten te voorzien. Die wet bepaalt hoeveel geld de deelstaten vanuit de Belgische schatkist krijgen toegeschoven. ‘De financieringswet beantwoordt niet aan onze noden. Niet omdat we geld verspillen, maar omdat de financiering niet volstaat om onze missie te volbrengen.’

N-VA

Voor de verkiezingen van 2019 ijverde Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) ook al voor een herziening van de financieringswet. Bij de N-VA horen ze het graag, want zo zijn de Franstaligen voor het eerst in jaren vragende partij voor institutionele hervormingen.

Daerdens vraag voor een herziening van de financieringswet valt samen met de opening die zijn partijvoorzitter Paul Magnette maakt richting de N-VA. ‘Een regering met de N-VA is iets wat we in overweging kunnen nemen’, verklaarde hij gisteren op de Franstalige televisiezender LN24. Voor het eerst sinds de verkiezingen van mei 2019 laten de Franstalige socialisten publiekelijk verstaan dat ze bereid zijn met de N-VA in zee te gaan.

Ook opvallend is dat Magnette een lans breekt voor een nieuwe staatshervorming. Zo lijkt er beweging te komen in de federale regeringsonderhandelingen, die muurvast leken te zitten. CD&V-voorzitter Joachim Coens, zijn Open VLD-collega Egbert Lachaert en MR-voorman Georges-Louis Bouchez proberen al enkele weken een regering met de N-VA, CD&V, Open VLD, de sp.a, de MR en het cdH in de steigers te zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud