PS wil geen nieuw communautair avontuur

PS-voorzitter Elio Di Rupo. ©Photo News

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil niet zomaar achter N-VA-voorzitter Bart De Wever aanlopen. 'Er zijn belangrijkere sociale en economische problemen.'

De Franstalige socialisten hebben geen zin om zich na de verkiezingen in mei opnieuw in een institutionele discussie te storten. 'Waarom moeten we altijd achter Bart De Wever aanlopen? De vraagstukken vandaag zijn sociaal en economisch van aard', zei PS-voorzitter Elio Di Rupo maandagochtend op de Franstalige radiozender La Première.

'Vandaag is er een sociale urgentie en daar moeten we een antwoord op vinden', zei Di Rupo. Hij reageerde daarmee op de nieuwjaarstoespraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever afgelopen weekend. Die benadrukte dat het confederalisme bij de Vlaams-nationalisten opnieuw op de voorgrond treedt.

Einde van België

MR-woordvoerder Georges-Louis Bouchez sloeg die deur afgelopen weekend in De Standaard dicht en nu benadrukt ook de PS-voorzitter dat zijn partij geen nieuw confederaal avontuur wil. 'De Wever zegt wat hij wil. Hij wil het confederalisme en dat is zijn zaak. Wij willen dat niet', zei de oud-premier. 

Volgens Di Rupo betekent het confederalisme het einde van België. 'Als De Wever het over confederalisme heeft, dan bedoelt hij het afschaffen van de solidariteit van het noorden naar het zuiden van het land. Dat betekent het einde van het land.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect