PVDA antwoordt Bart De Wever: 'Fuck Noord-Korea'

©BELGA

Nu stemmen opgaan voor een groot links front in Antwerpen, komt Bart De Wever met een harde uithaal naar wie een coalitie wil maken met het extreemlinkse PVDA.

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt in een eindejaarsinterview met nieuwssite Newsmonkey keihard uit naar de extreemlinkse partij PVDA. 'Wat voor lieden zijn dit? Zijn dit mensen die nu meer of minder afstand hebben genomen van de uitwassen van hun eigen ideologie? Dat is het restafval van de 20ste eeuw. PVDA was het klein gevaarlijk afval in Vlaanderen, maar daarom niet minder gevaarlijk.'

Dat is het restafval van de 20ste eeuw. PVDA was het klein gevaarlijk afval in Vlaanderen, maar daarom niet minder gevaarlijk.
Bart De Wever
Voorzitter N-VA

Mee door de electorale opmars van PVDA in Franstalig België gaan ook in politiek Vlaanderen de alarmsignalen af over het rode gevaar. Het jolige optreden van PVDA-kopstuk en 'knuffelcommunist' Raoul Hedebouw in 'De Slimste Mens' zette enkele weken geleden nog kwaad bloed bij zowel Open VLD als N-VA.

Cordon

De twee partijen vinden dat er met een dubbele standaard wordt gewerkt: exreemrechts wordt net niet doodgezwegen, terwijl de PVDA wel als een gewone partij behandeld worden. Terwijl de uitwassen van beide ideologieën tot miljoenen doden hebben geleid. De Wever: 'Alles wat met extreemrechts te maken heeft, gebeurt onder een vergrootglas. Maar ter linkerzijde mag men blijkbaar met aanhangers van Stalin in bed, die nog jaarlijks congresseren met allerlei groepen, dit jaar nog in Vietnam.'

Ter linkerzijde mag men blijkbaar met aanhangers van Stalin in bed, die nog jaarlijks congresseren met allerlei groepen, dit jaar nog in Vietnam.
Voorzitter N-VA
Bart De Wever

'Het is bijzonder vreemd dat de media, die het cordon sanitaire mee gepredikt hebben, er nu geen enkel issue van maken. Maar die coalitie in Borgerhout, dat is nooit een issue geweest.' De Wever verwijst naar de politieke meerderheid in de districtsraad van de Antwerpse wijk Borgerhout. Daar leidt de rechterhand van sp.a-voorzitter John Crombez, Stephanie Van Houtven, een coalitie van sp.a, Groen en PVDA.

De Wever laat verstaan dat hij tegen een cordon sanitaire is, maar dat je omwille van stijl en principe met extremisten niet in zee gaat. Hij wil geen coalitie met Filip De Winter, een man die relaties onderhoudt met Griekse neonazi's  en met allerlei negationisten heeft opgetrokken. Dat valt onmogelijk uit te leggen aan Joodse Gemeenschap in Antwerpen. De Wever eist een duidelijk antwoord van sp.a-voorzitter John Crombez en Groen-collega Meyrem Almaci, 'die al besturen met extremisten'. 'Blijkbaar vinden ze dat ok. Want ze zwijgen als vermoord.' 

Super-Borgerhout

De aanval van De Wever komt er op een moment dat in Antwerpen gesproken wordt van een 'super-Borgerhout, een groot links front. Na het vertrek van Patrick Janssens ontstond een interne machtsstrijd om het Antwerps leiderschap bij sp.a, waar wit konijn Tom Meeuws als leider uitkwam. Meeuws wil met een brede burgerbeweging van sp.a, Groen, Pvda en onafhankelijke progressieven De Wever bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 verslaan.

Met de verhuis van Kris Peeters naar Antwerpen is CD&V volgens De Wever niet te beroerd om zich bij dat kamp aan te sluiten. De Wever vroeg zich recent af wat er zou gebeuren als Peeters in 2018 in Antwerpen zou neerstrijken. 'Dan is het maar de vraag of de driekoppige draak van sp.a, Groen en PvdA verandert in een vierkoppige draak. Die maar een ambitie heeft en dat is mij tussen zes planken buitendragen.'

De tweestrijd tussen Peeters en De Wever in Antwerpen is er een van David en Goliath. CD&V is er een electorale lilliputter, waardoor de kans nihil is dat Peeters het haalt. In het beste geval kan CD&V zich midden in het bed manoeuvreren, waarbij de partij kan kiezen tussen N-VA en sp.a-Groen. Voor De Wever is de keuze al gemaakt: wie voor Kris Peeters kiest, krijgt er de communisten bij. Staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V), én de rechtervleugel van CD&V, sluit nochtans uit dat er ergens in Vlaanderen een coalitie komt met PVDA. 'De Crem vertelt een puur N-VA-verhaal. Ik vind dat heel boeiend, maar ik zou het graag Wouter Beke horen zeggen', wreef De Wever het er nog eens in.

Dat het linkse front in Antwerpen er komt, is geen uitgemaakte zaak. John Crombez bouwde zijn race naar het voorzitterschap rond de strategie dat de sp.a de ramen en deuren van zijn vermolmde partijstructuren moest opengooien voor alle progressieven. Maar zijn charme-offensief is vooral gericht naar Groen, met wie sp.a in Gent een succesvol kartel heeft.

Meyrem Almaci lijkt minder geneigd om Crombez in de armen te springen. Groen houdt de boot af. Een ruime samenwerking met PVDA vindt Crombez veel minder een evidente optie. Maar anders dan De Wever vindt hij wel dat er een belangrijk verschil is tussen PVDA en Vlaams Belang. 'Extreemrechts voedt in Europa zeer gevaarlijke tendensen. Dat kun je van de PVDA niet zeggen', luidt het.

Mensenrechten

PVDA wil in Antwerpen wel graag een kartel met de andere twee. Partijvoorzitter en Antwerps leider Peter Mertens vindt het nonsens dat zijn partij op één lijn gezet wordt met Vlaams Belang. 'Zij zetten zich met hun racistische ideologie buiten de democratische consensus van de internationale mensenrechten. Dat doen wij niet', zei hij na de rel met Rutten in De Tijd.

Raoul Hedebouw in De Slimste Mens en mijn boek Graailand in de top-10. Voor de gatewatchers van het establishment volstaat het om de PVDA met alle mogelijke vuil te beschimpen.
Peter Mertens
Voorzitter PVDA

Zijn partij heeft ook al lang en tot treurens toe afstand genomen van het leninistisch-stalinisme. Al blijft ze door en door marxist, een ideologie die volgens Mertens nog altijd tien keer beter is dan het failliete liberalisme. 'Fuck Noord-Korea', reageert Mertens nu op de De Wever. 'Maar daar gaat het niet over. De baggercampagne van De Wever en co toont aan hoe diep de schrik zit. Raoul in De Slimste Mens en mijn boek Graailand in de top-10. Voor de gatewatchers van het establishment volstaat het om de PVDA met alle mogelijke vuil te beschimpen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect