Advertentie

Patiënt betaalt nog 11 euro voor psycholoog

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block hoopt dat de stap naar de psycholoog minder groot wordt. ©BELGA

Een bezoek aan een psycholoog wordt voortaan onder strikte voorwaarden terugbetaald.

Een bezoek aan de psycholoog kost voortaan nog 11 euro in plaats van gemiddeld 45 euro vandaag. Het kernkabinet heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) voor de terugbetaling van een consultatie.

Eerder werd al aangekondigd dat een bezoek zou worden terugbetaald, nu is ook bepaald voor welk bedrag en voor wie. Het gaat om volwassenen met veelvoorkomende psychische problemen, zoals een angststoornis, een depressie of een alcoholverslaving. Wel is er een voorschrift nodig van de huisarts of psychiater, bleek vrijdag al uit informatie van Het Laatste Nieuws.

120.000 patiënten

Vier sessies worden terugbetaald. Wie meer hulp wil, moet een nieuw voorschrift vragen voor vier bijkomende sessies. Nadien betaalt een patiënt extra sessies uit eigen zak. Er is vastgelegd voor welke psychologen patiënten een terugbetaling kunnen krijgen. 

De Block trekt een budget uit van 22,5 miljoen euro voor de terugbetaling, waarmee 120.000 patiënten kunnen worden geholpen. 'We hopen dat door de terugbetaling de stap naar een psycholoog minder groot wordt', zegt ze.

In eerste instantie was het de bedoeling om via de terugbetaling 500.000 patiënten te helpen, maar daarvoor is het nodige budget voorlopig niet beschikbaar.

De sector reageert bij monde van de Belgische Federatie van Psychologen overigens negatief op de beslissing, al vindt de federatie het wel een goede zaak voor de patiënten. Maar ze voert aan dat de voorwaarden onwerkbaar zijn. Zo ligt het bedrag te laag: de regeling gaat uit van 45 euro per sessie, wat minder is dan de meeste psychologen aanrekenen. Daardoor worden de psychologen verplicht hun tarieven te verlagen. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud