Peeters eist 'aanpassingen' aan onbelast bijverdienen

CD&V-vicepremier Kris Peeters. ©BELGA

CD&V-vicepremier Kris Peeters eist 'aanpassingen' aan de mogelijkheid om vanaf volgend jaar 500 euro per maand onbelast te kunnen bijverdienen.

Peeters deed de uitspraken net voor aanvang van het kernkabinet. Op die vergadering buigt de regeringstop zich over de adviezen van de Raad van State over de verschillende hervormingen uit het Zomerakkoord, zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting, de invoering van de effectentaks en de mogelijkheid om onbelast bij te verdienen.

Voor de camera's van VTM en VRT verklaarde Peeters dat de regering best rekening houdt met de adviezen van de Raad van State. Die instelling is kritisch over de effectentaks en het onbelast bijverdienen.

De coalitiepartners van CD&V zouden het liefst het Zomerakkoord zo snel mogelijk definitief afkloppen. Maar CD&V wil aanpassingen. Zo eist Peeters 'een aanpassing' van de mogelijkheid om onbelast bij te verdienen 'op basis van de adviezen'. Voor Open VLD ligt dat zeer moeilijk, want het is de liberale trofee uit het Zomerakkoord.

Het is voor het eerst dat Peeters aanpassingen vraagt aan de maatregel die afgelopen zomer werd afgeklopt. Eerder pleitte zijn partijgenoot en Kamerlid Stefaan Vercamer voor uitstel. Hij pleit voor overleg met de sector. Daarmee geeft CD&V gehoor aan de kritiek vanuit het middenveld, de sociale partners en de academische wereld. De vrees is dat verenigingen geen vrijwilligers meer vinden als ze die niet betalen. Tegelijk vrezen sommigen dat kleine zelfstandigen zo met oneerlijke concurrentie geconfronteerd worden.

Dat het onbelast bijverdienen wordt uitgesteld en de andere hervormingen niet is voor Open VLD evenwel onbespreekbaar. De verwachting is dat de drie hervormingen (vennootschapsbelasting, effectentaks en onbelast bijverdienen) tegelijk in het parlement worden ingediend en ook goedgekeurd. De vraag is evenwel of alles nog kan ingaan op 1 januari.

 

 

 


 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content