Advertentie

Peeters vijlt scherpe kantjes strenger brugpensioen af

Kris Peeters praat met voormalige mijnwerkers in Hasselt. ©BELGA

Er komen overgangsmaatregelen voor het brugpensioen, zodat werknemers zich niet snel moeten laten ontslaan om nog onder de huidige regeling te vallen. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) legt de maatregelen donderdag voor aan het kernkabinet, vernam De Tijd in regeringskringen.

De voorbije dagen was commotie ontstaan, nadat ABVV Bouw zijn leden die aan de voorwaarden voor brugpensioen voldoen, had aangeraden zich nog snel te laten ontslaan. De onderhandelaars van de regering-Michel zijn immers overeengekomen om de leeftijd waarop werknemers met brugpensioen kunnen, vanaf 2015 te verhogen van 60 tot 62 jaar. Voor zware beroepen en mensen met een lange loopbaan wordt dat 58 in plaats van 56 jaar. In welke sectoren werknemers met brugpensioen kunnen, is met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) vastgelegd.

'Dit is een kleine overwinning, maar fundamenteel verandert er niets'. Dat is de reactie van Rik Desmet van de socialistische vakbond ABVV Bouw op de overgangsmaatregelen die minister van Werk Kris Peeters aankondigde. 'De slachtpartij blijft behouden', aldus Desmet. Zo wijst de vakbondsman er bijvoorbeeld op dat de voor de bouwsector specifieke regeling van brugpensioen op 56 jaar omwille van medische redenen volledig afgeschaft wordt. 'Men beseft niet wat men aanricht', klink het. 'We zullen blijven actievoeren tegen de maatregelen'. 

Om nog onder de huidige voorwaarden met brugpensioen te kunnen gaan, moet een werknemer volgens het regeerakkoord uiterlijk op 31 oktober aan zijn opzeg beginnen. Omdat daarmee enkele formaliteiten gepaard gaan, moet zo’n werknemer uiterlijk vandaag of morgen worden ontslagen.

Uitstel

De regering gaat de uiterlijke datum nu verschuiven naar 31 december, zodat werknemers iets meer tijd krijgen om te beslissen of ze al dan niet met brugpensioen willen. Wie dit jaar aan de voorwaarden voor het brugpensioen voldoet, zal dat bovendien ook na Nieuwjaar blijven doen. Met dat ‘recht op brugpensioen’ wil de regering vermijden dat mensen snel uit de arbeidsmarkt stappen omdat ze vanaf volgend jaar plots niet meer aan de voorwaarden zouden voldoen.

Minister Peeters komt met de overgangsmaatregelen na overleg met de werkgeversorganisaties en de vakbonden. Het is een eerste signaal dat de regering-Michel bereid is toegevingen te doen aan de bonden. Ze komen er ook op een moment dat het protest tegen de federale ploeg ontaardt. In Luik legden enkele treinbestuurders spontaan het werk neer, waardoor het treinverkeer zwaar verstoord raakte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud