Peeters wil serieux over effectentaks

Kris Peeters vindt dat de kritiek van de Raad van State op de effectentaks serieus moet worden genomen. Premier Charles Michel lijkt echter niet veel wijzigingen meer te willen aanbrengen. ©BELGA

'Het zou verkeerd zijn een advies van de Raad van State niet au sérieux te nemen', benadrukte Kris Peeters in een reactie op de kritiek van de Raad van State op de effectentaks.

Charles Michel (MR) reageerde donderdag in de Kamer op vragen van de oppositie of de effectentaks zal worden bijgestuurd na de forse kritiek van de Raad van State. Maar de eerste minister toonde zich allesbehalve onder de indruk.

‘Het is de normale parlementaire procedure dat de Raad van State advies uitbrengt en daarin bemerkingen formuleert over een wetsontwerp’, zei de premier. ‘Daarna wordt het ontwerp in het parlement behandeld.’

In de wandelgangen stelde vicepremier Kris Peeters (CD&V) dat de regering het advies grondig zal bekijken.

'We moeten zorgen voor wetgeving die goed in mekaar steekt. We moeten serieuze wetsontwerpen in het parlement indienen die de toets van de Raad van State en het Grondwettelijk Hof kunnen doorstaan, niet alleen rond de effectentaks, maar ook rond andere domeinen'.

Hoe die discussie haar beslag dan moet krijgen binnen de regering, daarop wilde de vicepremier niet vooruitlopen.

De vraag is hoe hard Peeters het zal spelen. Want als de regering zou tegemoetkomen aan de kritiek van de Raad van State, dan moeten in principe niet-genoteerde aandelen onder de effectentaks vallen. Zal hij het aandurven om familiebedrijven- en dus de bakker - te viseren?

Geen fundamentele wijzigingen

De Raad van State had woensdag een kritisch advies aan de regering bezorgd over de belasting op beleggingsproducten. De Raad vraagt zich onder meer af waarom aandelen op naam niet onder de effectentaks vallen en heeft bedenkingen dat de belasting alleen geldt voor beursgenoteerde aandelen.

‘Het is de normale parlementaire procedure dat de Raad van State advies uitbrengt en daarin bemerkingen formuleert over een wetsontwerp.’
Charles Michel
premier

De premier sluit niet uit dat hier en daar nog wat wordt geschaafd aan de formulering van het wetsontwerp en de motivering, maar de verwachting is niet dat er nog fundamentele wijzigingen worden aangebracht. 

‘De effectentaks kadert in een globaal akkoord’, liet de premier er geen twijfel over verstaan dat alles met alles samenhangt. Coalitiepartners Open VLD en de N-VA zien het absoluut niet zitten dat de effectentaks na de kritiek van de Raad van State nog aangescherpt zou worden.

Na de repliek van de premier volgde de vertrouwensstemming in de Kamer en hoewel de oppositie aan CD&V had gevraagd dwars te liggen over de effectentaks, kreeg Michel zonder problemen het vertrouwen van het parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content