Piekende sterftecijfers in België en Europa: corona is veel erger dan zwaarste seizoensgriep

In de eerste week van april zijn gemiddeld 560 mensen per dag gestorven tegen normaal 324 in deze periode van het jaar. De Belgische en Europese sterftestatistieken bewijzen dat het coronavirus veel erger is dan zelfs de zwaarste seizoensgriep.

In België zijn officieel 4.857 mensen overleden aan de longziekte Covid-19, die veroorzaakt wordt door het coronavirus. De vele coronadoden in ons land, met hun epicentrum in de rusthuizen, zijn hét discussiepunt van deze crisis. Niet toevallig publiceerde Sciensano, het wetenschappelijk orgaan dat de overheid adviseert, voor het eerst in zijn dagelijkse bulletin een overzicht van de oversterfte, een term die plots overal opduikt. De oversterfte geeft aan hoeveel mensen meer sterven dan normaal in dezelfde periode van het jaar.

Corona-effect

1.700
Oversterfte
In de eerste week van april waren er 1.700 extra sterfgevallen, 77 procent meer dan normaal in deze periode van het jaar.

De eerste cijfers tonen een significante stijging van het aantal sterfgevallen. In de eerste week van april gaat het om 1.700 extra sterfgevallen, 77 procent meer dan normaal in deze periode van het jaar. In de eerste twee weken van maart waren er nog minder sterfgevallen dan gebruikelijk. De cijfers slaan voor alle duidelijkheid op alle sterfgevallen, maar het corona-effect laat zich wel zien.
De laatste week van maart (3.172) en de eerste week van april (3.918) tonen een piek in het aantal sterfgevallen. Het gaat om cijfers die in de vijf jaar met statistieken nooit eerder zijn voorgekomen. 'Het gemiddelde sterftecijfer rond deze tijd van het jaar is ongeveer 324 per dag. Dat cijfer ligt hoger bij uitzonderlijke situaties, zoals een zware winterprik, een hittegolf of de doortocht van een griepepidemie', zegt Brecht Devleesschauwer, epidemioloog bij Sciensano.

Sterftepiek

'Het gemiddelde in de eerste week van april was 560 per dag. Dat zijn stevige records. Ter vergelijking: de jongste grote sterftepiek was in de winter 2017-2018. Op 7 maart 2018 stierven in één dag 465 mensen, enkele dagen na een zware koudegolf en op de piek van een griepepidemie. De oversterfte door corona ligt nog een pak hoger dan bij een erg zwaar griepseizoen.' De rapportering van de sterftecijfers loopt meestal drie weken achter.

Sciensano keek specifiek naar de rusthuizen. Daar waren in de week van 5 tot 11 april 1.058 mogelijke Covid-19-doden. Dat is ongeveer het dubbele van het gemiddelde aantal doden - alle doodsoorzaken samen - in de eerste week van april in de jaren 2012 tot 2016. De sterftecijfers in de woon-zorgcentra liggen een pak hoger dan de voorbije jaren. 

Het is interessant een Europese vergelijking te maken. Wat is er van aan dat België relatief veel meer coronadoden telt dan elders in Europa? De Europese sterftemonitor EuroMomo, die de gegevens bundelt van 24 Europese landen en regio's, deelt België in een nieuwe update tot 12 april in bij de landen met een veel hoger dan normale sterftegraad. Daarbij zitten ook Spanje, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk bij. De Scandinavische landen, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zitten op normale niveaus. De cijfers zijn onder voorbehoud wegens de zware vertraging in de rapportering. De voorbije weken liet EuroMomo een stijging zien van de Belgische sterftegraad, maar wel lager dan die van Spanje, Italië, Nederland en Frankrijk. 

Boordtabellen

EuroMomo geeft de boordtabellen achter zijn grafische visualisatie niet vrij. De Tijd vond extra cijfers bij de nationale sterftemonitors van Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Italië (zie grafiek). De Spaanse cijfers bleken door een andere methodologie niet vergelijkbaar en de Duitse zijn niet terug te vinden.

Conclusie: ook in de andere landen sterven flink meer mensen dan normaal, met die nuance dat niet elk land bij het maken van de grafische foto in dezelfde fase van de epidemie zat. België was in de laatste week van maart nog in volle aanloop naar de piek van de pandemie, terwijl die in Italië al zo goed als bereikt was.

Erg opvallend is hoe gelijk Nederland en België lopen. Nederland telt weliswaar minder doden (3.315), wellicht mee een gevolg van een andere rapportering. Maar beide landen zijn wel bijna even dichtbevolkt en verstedelijkt, met elk een grote coronabrandhaard aan elkaars grens, Belgisch Limburg en Nederlands Noord-Brabant.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud