Protest tegen huiszoeking bij wie illegalen thuis opvangt

Vrijwilligers zorgen er elke avond voor dat de sans-papiers in het Brusselse Maximiliaanpark toch een bed krijgen. ©BELGA

De Kamer bespreekt vandaag een regeringsvoorstel om het mogelijk te maken dat de politie kan binnenvallen op plaatsen waar mensen zonder papieren verblijven. Maar het protest daartegen groeit. De meerderheidspartijen vragen extra hoorzittingen.

Een nieuw wetsontwerp laat agenten toe om thuis binnen te vallen bij vreemdelingen die het bevel gekregen hebben het land te verlaten. Een onderzoeksrechter moet daarvoor wel het licht op groen zetten nadat eerdere uitwijzingspogingen mislukten. 

Het gaat om een allerlaatste optie, als de persoon een maand na het bevel om het land te verlaten nog steeds in België vertoeft.

Protest

De plannen botsen op veel protest. Mensenrechtenorganisaties noemen het 'een extra stap in de richting van de criminalisering van vreemdelingen en van de mensen die hen onderdak geven'.

In hun ogen is het voorstel een 'permanent en intimiderend drukkingsmiddel' dat vrijwilligers moet ontmoedigen om mensen zonder papieren onderdak te bieden. Het vormt volgens hen een inbreuk op de onschendbaarheid van de woning en dus op de grondwet.

Ook oppositiepartij cdH verzet zich tegen het wetsontwerp. Volgens de Franstalige christendemocraten maakt de tekst van solidariteit een misdrijf en is er sprake van een inbreuk op het privéleven en op de onschendbaarheid van de woning. De onderzoeksrechter wordt volgens het cdH 'de rechterarm' van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Maximiliaanpark

Volgens MR-voorzitter Olivier Chastel moeten de mensen die solidair zijn met sans-papiers - rond het Brusselse Maximiliaanpark bijvoorbeeld - niet bang zijn. Maar volgens het Burgerplatform dat zich over die migranten ontfermt, wordt het hen moeilijker gemaakt migranten op te vangen. Ze zijn een schrijfactie begonnen naar parlementsleden om het wetsontwerp tegen te houden.

Dat Burgerplatform biedt elke nacht honderden migranten rond het Maximiliaanpark en het Noordstation een bed aan bij vrijwilligers. Volgens Groen worden 'net de mensen die ervoor zorgen dat Brussel geen mini-Calais wordt, geviseerd', zegt Kamerlid Wouter De Vriendt.

De meerderheidspartijen beslisten om vandaag niet te stemmen over het wetsontwerp. Er komen eerst extra hoorzittingen. De vereniging van onderzoeksrechters heeft alvast vragen bij het wetsontwerp. Ze vreest dat ze te weinig vat zal hebben op wat er tijdens de huiszoekingen gebeurt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud