nieuwsanalyse

Puigdemont in België: vier conclusies

©Photo News

De afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont opende vanuit Brussel deze week de politieke verrassingsaanval op Madrid. Nu het stof is neergedaald, blijven vier conclusies over.

De door Madrid afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont reisde maandag in het grootste geheim naar Brussel, huurde een befaamde mensenrechtenadvocaat in en gaf dinsdagmiddag een persconferentie voor de internationale pers.

De conclusies na die politieke coup de théâtre.

1. Spaans-Belgisch diplomatiek conflict voorlopig ontmijnd

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. ©BELGA

Carles Puigdemont deed zijn best om op afstand te blijven van de Belgische regering, net zoals premier Charles Michel op afstand blijft van hem. De Catalaan zei dat hij geen asiel aanvraagt in ons land, wat wettelijk nochtans kan. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had dit weekend, tot ergernis van premier Charles Michel (MR), op die mogelijkheid gewezen.

Puigdemont zei in Brussel ook geen contacten te hebben gehad met de N-VA, wat door de Spaanse pers werd gesuggereerd.

2. Uitkijken naar Spaans gerecht

Puigdemont zei dat hij met negen ministers van zijn afgezette regering tot nader order in Brussel blijft, tot hij van het Spaanse gerecht de garanties krijgt dat ze ‘vrij zijn om te handelen’.

Die garanties komen er wellicht niet. De bevoegde Spaanse rechtbank heeft dinsdag de klacht wegens rebellie ontvankelijk verklaard. Puigdemont en zijn ministers moeten zich donderdag melden voor verhoor.

Als ze niet opdagen, gaat het Spaans parket onmiddellijke aanhouding vragen. Dan kan Spanje een Europees aanhoudingsbevel uitvaardigen om hem door België te laten uitleveren.

Dan barst het diplomatieke conflict wél open en zal Puigdemont de expertise van zijn advocaat Paul Bekaert nodig hebben. Die verdedigde eerder het echtpaar Moreno-Garcia in ons land, dat door Spanje werd beschuldigd van banden met de terroristische organisatie ETA. 

3. Puigdemont zoekt internationale steun

Puigdemont zei dat hij naar Brussel kwam omdat hij in de hoofdstad van Europa wilde aankondigen dat zijn regering geweldloos de politieke strijd tegen de Spaanse regering voortzet. Voor het oog van de internationale pers claimde hij op die manier de ‘moral high ground’, zeker na de beelden van politiegeweld van de Guardia Civil tegen vreedzame en ongewapende kiezers tijdens het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië.

Onze regering had de Catalaanse ambtenaren kunnen dwingen de strijd aan te gaan om de heerschappij over Catalonië, maar we hebben dat niet gedaan.
Carles Puigdemont
Afgezette Catalaanse premier

'Onze regering had de Catalaanse ambtenaren kunnen dwingen de strijd aan te gaan om de heerschappij over Catalonië, maar we hebben dat niet gedaan', zei Puigdemont over die geweldloze keuze. 'Als dat betekent dat we onze republiek niet meteen in de praktijk kunnen brengen, is dat een prijs die we bereid zijn te betalen.' In ruil daarvoor zoekt hij in Brussel internationale politieke steun.

4. Verkiezingen in december worden nieuw referendum

Het strijdtoneel van die vreedzame politieke strijd worden de door Madrid opgelegde vervroegde Catalaanse verkiezingen van december. Puigdemont zei dat hij de uitslag van die verkiezingen zal respecteren en daagde in Brussel de Spaanse regering uit hetzelfde te zeggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud