Rechter erkent voor het eerst gevolgen van kanker als handicap

Els Keytsman van Unia: 'Wij proberen werkgever en werknemer eerst samen rond de tafel te brengen.' ©Photo News

Werkgever moet schadevergoeding betalen omdat werkneemster na strijd tegen kanker niet opnieuw mocht komen werken.

Een werkgever had voor aanpassingen moeten zorgen zodat een vrouw die door kanker lange tijd niet kon werken toch haar job kon blijven doen. Dat zegt het arbeidshof van Brussel in een arrest van 20 februari, meldt het gelijkekansencentrum Unia. Het was in de zaak vrijwillig tussenkomende partij.

'Het is de eerste keer dat een rechter de blijvende gevolgen van kanker als een handicap ziet. De rechter veroordeelde de werkgever tot een schadevergoeding van 12.500 euro wegens discriminatie.'

Omdat sprake is van een handicap mag de werkgever de vraag om aanpassingen aan de werkomstandigheden en werkvoorwaarden niet zomaar weigeren. 'Dat staat in de antidiscriminatiewetgeving. Het gaat om redelijke aanpassingen. De vrouw, die verkoopster was, wou progressief weer beginnen werken. De werkgever weigerde dat. Kort daarna werd ze ontslagen', vertelt Els Keytsman van Unia. 

Volgens Unia kunnen werknemers die van kanker herstellen op basis van de rechtspraak aangepaste werkomstandigheden vragen aan hun baas. 'Als die dat weigert, is naar de rechtbank gaan een optie. Maar bij Unia kiezen we ervoor eerst de twee partijen om de tafel te brengen', klinkt het. 

Cijfers voor België zijn er niet, maar uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat 57 procent van de ex-kankerpatiënten met negatieve reacties van hun baas geconfronteerd wordt. Veel werkgevers weten volgens Unia niet wat redelijke aanpassingen zijn. Ook de procedure rond re-integratietrajecten is velen onbekend.

'We juichen toe dat heel wat studiedagen over het thema georganiseerd worden. Ook onze onlinevormingen voor hr-mensen zijn een succes', zegt Keytsman. Ze wijst erop dat werknemers loyaler worden als ze na hun behandeling geen ontslag moeten vrezen en ze op de flexibiliteit van hun baas kunnen rekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content