Regering-Michel moet op zoek naar 5 miljard euro

©Photo News

Ondanks gunstige economische cijfers is grote inspanning nodig.

De federale regering moet bij de begrotingsopmaak volgende maand op zoek naar minstens 5 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die het Planbureau gisteren bekendmaakte. Hoe groot de budgettaire oefening exact wordt, is pas duidelijk op 5 juli. Dan maakt het monitoringcomité, een groep topambtenaren, bekend hoeveel de regering moet zoeken om de begroting 2018 op koers te houden.

Het doet dat op basis van de structurele budgettaire verbetering die de regering elk jaar van Europa moet doen. De economische begroting van het Planbureau geeft een goed zicht op de grootteorde van de budgettaire inspanning.

Premier Charles Michel wil de budgettaire oefening graag rond hebben voor 21 juli, de nationale feestdag.

Uit berekeningen van De Tijd blijkt dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 1,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of ruim 8 miljard euro. Dat is ruim 5 miljard euro meer dan de doelstelling die voor 2018 met Europa is afgesproken (een tekort van 0,7 procent van het bbp of zo’n 3 miljard euro).

De regering-Michel moet deze zomer samen met de regionale regeringen op zoek naar zo’n 5 miljard euro besparingen en/of nieuwe inkomsten. Dat is een minimum, want ze wil deze zomer ook de begroting van 2019 opstellen. Om in 2019 een begrotingsevenwicht te bereiken is een extra inspanning nodig. Premier Charles Michel (MR) wil de budgettaire oefening graag rond hebben voor 21 juli, de nationale feestdag.

De premier staat voor een grote uitdaging. Maar de bevredigende macro-economische cijfers die het Planbureau gisteren bekendmaakte stemmen hem tevreden. De economische groei voor dit jaar wordt opgetrokken tot 1,6 procent, waarmee we bijna op het gemiddelde van de eurozone (1,7 procent) zitten. Dit en volgend jaar komen er 105.000 jobs bij, wat het totaal tijdens deze regeerperiode op 205.000 brengt. Voorts staat de werkloosheidsgraad op het laagste niveau sinds 2001, stijgt de koopkracht en koelt de inflatie af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud