Regering-Michel vaart blind met effectentaks

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). ©BELGA

Niemand weet hoeveel effectenrekeningen er precies in ons land zijn.

De regering-Michel heeft nog altijd geen zicht op het aantal effectenrekeningen in ons land. En dus op hoeveel mensen effectentaks moeten betalen. De Nationale Bank en Febelfin, de koepelorganisatie van de banken, hebben een raming gemaakt van het aantal effectenrekeningen.

‘Maar de cijfers liggen sterk uiteen’, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Bij de onderhandelingen over het Zomerakkoord heeft de regering-Michel bepaald dat volgend jaar een effectentaks wordt ingevoerd. Wie meer dan 500.000 euro op zijn effectenrekening heeft staan, komt in aanmerking voor een taks van 0,15 procent op het uitstaande bedrag. Wie 1 miljoen heeft, moet jaarlijks dus 1.500 euro betalen.

Nattevingerwerk

In de begroting van volgend jaar heeft de regering een bedrag ingeschreven van 254 miljoen euro. Maar dat lijkt nattevingerwerk. Niemand weet precies hoeveel mensen die effectentaks moeten betalen. De regering vroeg informatie bij de Nationale Bank en bij Febelfin, maar er zijn geen exacte cijfers.

Navraag bij Febelfin leert dat de sectororganisatie geen afzonderlijke statistieken bijhoudt van de effectenrekeningen. ‘Wel voor spaarrekeningen’, zegt Isabelle Marchand van Febelfin. De sectororganisatie heeft wel ‘een ruime inschatting’ gemaakt: er zouden 3,5 tot 3,9 miljoen effectenrekeningen zijn, waarop samen 250 tot 270 miljard euro staat.

We hebben geen rechtstreekse en exhaustieve gegevens over de effectenrekeningen.
Nationale Bank

De Nationale Bank heeft evenmin afzonderlijke statistieken over het aantal effectenrekeningen. ‘We hebben geen rechtstreekse en exhaustieve gegevens over de effectenrekeningen’, is te horen. De Nationale Bank heeft wel een database met alle rekeningen, maar daarin wordt geen onderscheid gemaakt tussen de soorten rekeningen. Op basis van die database kon wel ‘een ruwe schatting’ worden gemaakt van het aantal effectenrekeningen in België.

Volgens het kabinet-Van Overtveldt liggen de cijfers van Febelfin en de Nationale Bank sterk uiteen. Die van Febelfin zijn aan de hoge kant, die van de Nationale Bank aan de lage kant. ‘Het is een echt kluwen’, zegt Van Overtveldt. De komende weken worden de cijfers verder uitgevlooid.

De banken, die de taks aan de bron moeten afhouden, wachten af. ‘De banken kunnen zich niet voorbereiden zolang de teksten er niet zijn’, zegt Marchand. ‘We wachten op een uitnodiging van het kabinet.’

Pas als duidelijk is hoeveel rekeningen er zijn en hoeveel rekeningen meer dan 500.000 euro bedragen, kan worden afgeleid hoeveel mensen de taks moeten betalen.

Beleggers

Veel zal ook afhangen van het gedrag van de beleggers, die de belasting wellicht zullen proberen te ontwijken. Ongetwijfeld zullen mensen een deel van hun aandelen verkopen om onder de grens van 500.000 euro te komen, hun aandelen over meerdere rekeningen spreiden of een deel naar het buitenland versluizen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud