Regering bekijkt één belasting op alle vermogens

Premier Charles Michel liet in de Kamer niet in zijn kaarten zien over de taxshift. ©BELGA

De regering-Michel bestudeert in de discussie over de taxshift of er één gelijke belasting voor alle inkomens uit vermogen kan worden ingevoerd. Dat vernam De Tijd in regeringskringen.

Ook al schreeuwde de oppositie donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer moord en brand over de mogelijke regeringsplannen om de btw-verlaging op elektriciteit ongedaan te maken, toch liet premier Charles niet in zijn kaarten kijken over de taxshift. Achter de schermen wordt er wel voort gewerkt, want de regering heeft nog altijd de politieke wil om in de zomer te landen.

Eén van de pistes die in stilte wordt bestudeerd, is het Scandinavisch belastingmodel van een ‘Dual Income Tax’. Het komt erop neer dat de belastbare inkomsten worden opgesplitst in twee categorieën: de inkomsten uit arbeid enerzijds en de vermogensinkomsten anderzijds. De inkomsten uit arbeid blijven dan onderworpen aan een progressieve belasting, terwijl alle inkomsten uit vermogen (het gaat dan vooral over roerende en onroerende inkomsten) aan een gelijk tarief zouden worden belast.

Het is een piste die door CD&V op tafel is gelegd, nadat de Hoge Raad Van Financiën dit ‘Scandinavisch model’ al uit de doeken heeft gedaan in zijn rapport over de scenario’s voor een grote belastinghervorming.

Vereenvoudiging

Volgens CD&V komt het neer op een serieuze fiscale vereenvoudiging, want nu bestaan er verschillende fiscale regimes voor inkomsten uit vastgoed en inkomsten uit financiële beleggingen. ‘Het idee is dat alle inkomsten buiten arbeid eigenlijk communicerende vaten zijn: je kan beleggen in aandelen, in huizen, enz. De opbrengst uit al die beleggingen zou je eigenlijk gelijk moeten taxeren, anders krijg je optimalisatie-gedrag.’

Meteen kan dan ook overzichtelijk werk worden gemaakt van een taxshift. De lasten op arbeid kunnen worden verlaagd, en dat kan worden gefinancierd met een belasting op de hele pot van inkomsten uit vermogen. Maar daarmee zijn de politieke problemen die rond de taxshift hangen, niet weg, zo wordt opgemerkt in regeringskringen. Een gelijk tarief voor alle inkomsten uit vermogen klinkt misschien mooi, maar betekent dat alle uitzonderingen worden uitgegomd, en dat ligt politiek zeer gevoelig. Bovendien blijft ook bij de invoering van dit Scandinavisch model de politieke vraag of je de belastingen in globo verhoogt, verlaagt of gelijk houdt, wat politiek ook nog altijd niet is uitgeklaard.

Taxlift

Dat de regering over enkele weken ook weer voor een begrotingscontrole en de opmaak van de begroting 2016 staat, maakt de zaken er ook niet makkelijker op. De taxshift dreigt ‘misbruikt’ te gaan worden om de begrotingsdeficits weg te werken. De taxshift zou dan een taxlift worden, wat de grote vrees is van N-VA en de liberalen.

CD&V wil dan weer dat de taxshift en de begrotingsbesprekingen aan elkaar worden gekoppeld. Als in een taxshift eerst werk wordt gemaakt van een verlaging van de lasten op arbeid, door de belastingen op vervuiling, verbruik en vermogens op te trekken, dan wordt het moeilijk om nadien bij de begrotingsbesprekingen opnieuw te pleiten voor hogere belastingen. De vrees is dat besparingen in de sociale zekerheid dan onvermijdelijk worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud