Advertentie
Advertentie

Regering is klaar met laatste details Zomerakkoord

Premier Charles Michel kreeg het weer voor mekaar: een akkoord over het Zomerakkoord. ©Photo News

Premier Charles Michel en zijn vicepremiers bereikten vrijdagavond laat een akkoord over kleine aanpassingen aan het Zomerakkoord. Belangrijkste beslissing is dat het onbelast bijverdienen voor 500 euro per maand pas op 20 februari van start gaat.

‘We zijn begonnen bij 30 graden in de zomer. Intussen vriest het en is er nog steeds discussie over een akkoord dat in de zomer is gesloten’, zuchtte een kabinetsmedewerker gisteravond, toen premier Charles Michel zich opnieuw met zijn vicepremiers boog over het Zomerakkoord.

‘CD&V heeft deze zomer het akkoord mee goedgekeurd, het vorige maand in de ministerraad groen licht gegeven en nu beginnen ze plots moeilijk te doen’, klonk het het geërgerd in regeringskringen. ‘Wat denkt Peeters ermee te winnen door de zaak te blokkeren?’

Het zat naar verluidt zelfs de premier hoog dat Peeters weer dwars lag, want de vier coalitiepartners hebben onlangs bij de tweede onderhandelingsronde over het Zomerakkoord afgesproken dat er niets meer zou worden aangepast. ‘Dat was een herenakkoord. Als men dat niet nakomt, is er een probleem’, klonk het.

Onbelast bijverdienen

De discussie ging gisteren opnieuw over het voorstel van Open VLD om vanaf volgend jaar toe te laten dat mensen tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen. Het gaat dan om verenigingswerk, klusjes voor andere burgers en diensten via erkende digitale platformen. Het onbelast bijverdienen is de trofee die de Vlaamse liberalen binnenhaalden bij het Zomerakkoord.

En dat werd weer ter discussie gesteld door CD&V, die onder druk stond van het middenveld. 'Je kan het niet geloven, maar zowat alle vrijwilligersjobs zijn de revue gepasseerd', klonk het. CD&V vreest dat het vrijwilligerswerk in gevaar komt, omdat vrijwilligers nu vaak alleen een onkostenvergoeding krijgen. In de toekomst dreigt 500 euro per maand de norm te worden, luidde het.

Bovendien vreesden de christendemocraten en veel organisaties voor de gevolgen in de welzijnssector. Mensen die onvoldoende kwaliteiten in huis hebben, zouden eveneens met de 500 euro-regeling worden ingezet.

Doorbraak

Open VLD wilde van geen wijken weten. Alle hervormingen uit het Zomerakkoord - het onbelast bijverdienen, de hervorming van de vennootschapsbelasting en de invoering van de effectentaks - moeten samen naar het parlement, vond Open VLD.

CASH FOR CARS

Op de regeringstafel lagen vrijdagavond niet alleen de drie dossiers uit het Zomerakkoord waarover de voorbije dagen kritische adviezen binnenliepen van de Raad van State en de sociale partners.

Ook over het systeem van de mobiliteitsvergoeding dat de regering uitwerkte, waarbij werknemers hun bedrijfswagen voor cash kunnen inruilen, kwamen kritische adviezen binnen.

Maar ook daarover bereikte het kernkabinet een consensus. Bedoeling is dat in januari het voorstel van de sociale partners verder tegen het licht wordt gehouden.

Er is ook afgesproken dat er tegen uiterlijk januari een concreet wetsontwerp op tafel moet liggen voor een mobiliteitsbudget.

 

Maar vrijdagavond kwam er dan toch schot in de zaak. 'Ze zijn erdoor, denk ik', klonk het binnen de regering. 'Er is op een ernstige manier naar de adviezen van de Raad van State gekeken.'

Omstreeks 23 uur was het officieel: er was een akkoord.

Over het onbelast bijverdienen is afgesproken dat dat mechanisme pas van start zal gaan na 20 februari, na de krokusvakantie. De liberalen konden daar mee leven, omdat er zo wat meer tijd is voor het bouwen van een app die het onbelast bijverdienen registreert.

Ook Peeters was tevreden, want hij haalde zijn slag thuis over onbelast bijverdienen in de zorg. Er zal daar eerst nog over worden overlegd met de deelstaten. En de garanties voor de kwaliteitsvereisten bij de zorg- en rusthuisvoorzieningen die in de regio's gelden, zullen ook gelden voor het systeem van onbelast bijverdienen in de zorg.

Het maximaal bedrag per maand is ook vastgepind op 500 euro per maand, en geen 1.000 euro.

Antifraudemechanisme

Over de effectentaks, de belasting voor wie 500.000 euro of meer op zijn effectenrekening heeft staan, wilde CD&V garanties dat de 254 miljoen euro die is afgesproken zeker gehaald wordt.

Om de achterpoortjes te sluiten, is er een nieuw antifraudemechanisme afgesproken. Aandelen of andere effecten die van een effectenrekening wordt overgezet naar aandelen op naam, om zo onder de grens van 500.000 euro te blijven en aan de effectentaks te ontsnappen, zullen nog voor één jaar meetellen bij het berekenen van de effectentaks.

Vrijstelling aandelen

Ook de N-VA was tevreden, want aan de verlaging van de vennootschapsbelasting zijn niet meer dan wat punten en komma's veranderd.

Op vraag van N-VA zullen de antifraudemaatregelen, de zogenaamde Atad-maatregelen, reeds in 2019 in werking treden, een jaar eerder dan gepland. Tegelijk wordt de fiscale consolidatie ook een jaar vervroegd naar 2019.

Voor de N-VA en Open VLD was het een bonus dat er onverwacht nog beslist is de belastingvrijstelling voor aandelen op te trekken. Die vrijstelling bedraagt voor het inkomstenjaar 2018 627 euro wordt vanaf het inkomstenjaar 2019 opgetrokken naar 800 euro. Het past in de pogingen van de regering om spaargeld te activeren.

Zaterdag vindt een elektronische ministerraad plaats om de akkoorden goed te keuren, zodat de teksten nadien naar het parlement kunnen verhuizen en vanaf 1 januari van kracht kunnen gaan, zoals gepland. Alleen dus het onbelast bijverdienen zal pas na 20 februari ingaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud