Regering mikt op verlaging bedrijfstaks kmo's naar 20 procent

©BELGA

Alle coalitiepartners zouden akkoord kunnen gaan met het voorstel van premier Michel om de vennootschapsbelasting te verlagen.

In het zomerakkoord dat premier Charles Michel (MR) dit weekend wil sluiten, staat een verlaging van de vennootschapsbelasting centraal. Het tarief voor kmo’s zakt van 25 naar 20 procent. Voor grote bedrijven wordt de venootschapsbelasting van 33,99 procent in een eerste fase onder 30 procent gebracht.

De voorbije dagen is hard gewerkt aan een zomerakkoord met een nieuwe batterij aan sociaal-economische hervormingen, die gekoppeld worden aan de opmaak van de begrotingen 2018 en 2019.

Eigenlijk neemt de premier de draad weer op waar die eind vorig jaar bleef liggen, toen de regering zich vastreed op de hervorming van de vennootschapsbelasting. CD&V-vicepremier Kris Peeters had daar een meerwaardebelasting tegenover geplaatst, wat eindigde in een regeringscrisis.

Michel toetste voorstel af

Een algemene taks op effectenrekeningen zou de middenklasse treffen. Daar beginnen we niet aan.
Open VLD

Inmiddels heeft premier Michel een nieuw voorstel afgetoetst, waarmee alle coalitiepartners akkoord kunnen gaan. Het wijkt niet zoveel af van wat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op tafel had gelegd, al is het nu minder verregaand. 

Wilde Van Overtveldt nog alle mogelijke aftrekken schrappen, zoals de notionele intrestaftrek, om de verlaging van de vennootschapsbelasting betaalbaar te houden, dan is de operatie nu beperkter en gefocust op de kmo’s.

Eerst de kmo's

Vanaf 2018 zou het verlaagde tarief van 25 procent voor de kleinste ondernemingen meteen worden verminderd naar 20 procent. Voor grote bedrijven zal de hervorming in stappen verlopen. De vennootschapsbelasting zal in eerste instantie worden teruggebracht van 33,99 procent tot onder 30 procent.

Voor grote bedrijven zal de hervorming in stappen verlopen. De vennootschapsbelasting zal in eerste instantie worden teruggebracht van 33,99 procent tot onder 30 procent.

Het tarief zou dan stapsgewijs verder worden verlaagd naar 25 procent, maar dat wordt een beslissing voor de volgende regering. Zo blijft de budgettaire impact voor de regering-Michel beperkt en is de verlaging politiek haalbaar. 

Effectentaks

Bovendien blijkt een doorbraak mogelijk te zijn over een alternatief voor de meerwaardebelasting, die CD&V als pasmunt wil voor een lagere vennootschapsbelasting. In zijn contacten met de vicepremiers heeft Michel een taks op effectenrekeningen voorgesteld, zonder meteen het deksel op de neus te krijgen.

Maar nu het voorstel is uitgelekt, blijkt dat de Vlaamse liberalen nog moeilijk doen. Ze willen niet weten van een abonnementstaks die op alle effectenrekeningen wordt geheven, zoals de taks van 0,1929 procent op spaarboekjes en van 0,0925 procent op beleggingsfondsen. ‘Dat zou de middenklasse treffen. Daar beginnen we niet aan’, was gisteren bij Open VLD te horen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content