Regering onderzoekt bouw nieuwe kerncentrale

Premier Charles Michel krijgt het verwijt ook inzake energie de agenda van de N-VA te volgen. ©BELGA

De bouw van een nieuwe kerncentrale is een van de scenario's die de federale regering laat becijferen naar aanleiding van het Energiepact. Dat schreef de Franstalige krant La Libre Belgique donderdag.

Het bericht veroorzaakte deining in de Kamer. Vanop de Franstalige oppositiebanken kreeg premier Charles Michel (MR) opnieuw het verwijt de agenda van de N-VA te volgen.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wilde het bericht bevestigen noch ontkennen. Eerder had Michel wel al meegegeven dat alle scenario’s zouden worden bekeken. Maar dat de bouw van een nieuwe kerncentrale wordt meegenomen, is een ‘volledig theoretische denkoefening’, waarbij rekening wordt gehouden met ‘zowel minimalistische als maximalistische hypotheses’, was te horen.

Het kernkabinet buigt zich vrijdag over de methodologie van de becijfering. De federale regering gaf de Gentse professor Johan Albrecht en het Planbureau de opdracht de impact te becijferen van de verschillende scenario’s voor de omslag naar hernieuwbare energie, en de geplande sluiting van de kerncentrales in 2025.

Dat nu plots ook de bouw van een nieuwe kerncentrale wordt bekeken, doet vragen rijzen. Want de N-VA schoof dat scenario naar voren in haar verkiezingsprogramma. Het is dan ook koren op de molen van de Franstalige oppositie, die hiermee opnieuw probeert te bewijzen dat Charles Michel de handpop is van de N-VA.

Eind vorig jaar weigerde N-VA het licht op groen te zetten voor het Energiepact waarover de vier ministers van Energie van ons land het eens waren geworden. De partij struikelde over de geplande kernuitstap in 2025 uit vrees voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs van de alternatieven, zoals de bouw van gascentrales. N-VA pleit ervoor om twee kerncentrales tien jaar langer open te houden.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content