Regering plant tweede ronde over taxshift

De regering kondigde de principes van de taxshift al twee maanden geleden aan ©Dieter Telemans

De principes van de taxshift liggen al sinds eind juli vast, maar de uitvoering ervan sleept aan.

Om de begroting 2016 weer op het juiste spoor te krijgen moet 456 miljoen euro gezocht worden. Maar de regering is niet van plan pijnlijke maatregelen te nemen. 'We moeten besparen waar nodig, maar ook niet meer dan dat', liet vicepremier Kris Peeters (CD&V) gisteren verstaan. Nu de vluchtelingencrisis zwaar op de begroting van de lidstaten weegt, zal Europa waarschijnlijk toestaan dat er tijdelijk van de begrotingsdoelstellingen wordt afgeweken.

De politieke discussie zal zich de komende weken vooral toespitsen op de uitvoering van de taxshift. Dat maakte MR-vicepremier Didier Reynders gisteren duidelijk. 'Ik denk dat we het eerst en vooral over de taxshift moeten hebben.'

Over de principes van die taxshift raakten de regeringspartijen het eens, maar de uitvoering ervan sleept aan. De struikelblokken zijn de modaliteiten van de belastingverlaging en de speculatietaks.

Voor de belastingverlaging zijn er nog altijd drie opties. Open VLD wil de belastingschijf van 30 procent schrappen, omdat de middeninkomens dan het meeste overhouden. De N-VA wil de werkbonus optrekken, zodat het verschil tussen werken en niet-werken groter wordt en omdat dat geen impact heeft op de begroting van Vlaanderen. En CD&V wil de belastingvrije som optrekken, omdat dan onder meer de gepensioneerden mee profiteren.

Ook de speculatiebelasting is een gevoelig punt. 'CD&V haalde de symbolische belasting binnen en wil nu het onderste uit de kan halen', zegt een bron. Nog onduidelijk zijn de hoogte van die taks (25% ,27% of 33%) en of minwaarden mogen worden overgedragen en hoe lang?

Daarnaast zijn er nog een achttal knopen die moeten worden doorgehakt, zoals de timing en de doelgroep van de lastenverlaging voor bedrijven (voor iedereen of vooral voor lage lonen) en de gezondheidstaks (moet een eventuele btw-verhoging in of uit de index?).

Een bijkomend probleem is dat er twijfels zijn of de verlaging van de btw op scholenbouw, die er op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kwam, groen licht zal krijgen van Europa. Als ook dat niet mogelijk is, speelt CD&V opnieuw een symbool kwijt.

Premier Charles Michel (MR) wil tegen midden oktober een volledig akkoord bereiken. Dan trekt hij met zijn beleidsverklaring naar de Kamer. Tot eind volgende week zijn er nog werkgroepen. De eigenlijke discussie vangt aan in de week van 5 oktober, zodra premier Michel en enkele vicepremiers terug zijn van New York, waar een vergadering van de Verenigde Naties over de Millenniumdoelstellingen is gepland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect