Regering pompt 4 miljoen in slimme mobiliteit

In Brussel biedt BMW met Drive Now elektrische deelauto's aan die eender waar op straat opgepikt of achtergelaten kunnen worden. ©Dieter Telemans

Bedrijven en ondernemers kunnen binnenkort projectvoorstellen doen om een deel van de 4 miljoen euro te krijgen die de overheid wil besteden aan slimme mobiliteit.

Alexander De Croo (Open VLD) en François Bellot (MR), de respectievelijke ministers van Digitale Agenda en Mobiliteit, slaan daarvoor de handen in elkaar.

'Met dit project willen we de meest beloftevolle initiatieven die vandaag in de steigers staan een financiële duw in de rug geven', zegt minister Bellot. 'Zo willen we bijvoorbeeld projecten steunen die zorgen voor een betere integratie van onze transportnetwerken, in lijn met een intermodaal, duurzaam en digitaal mobiliteitsbeleid.'

Open data

600.000
mobiliteit
De maximale bijdrage per project bedraagt 600.000 euro.

Projecten die inzetten op mobiliteit en open data kunnen binnenkort bij Smart Mobility Call een voorstel indienen om een deel van de 4 miljoen euro binnen te halen. De Croo en Bellot denken aan projecten van autodelen, het gebruik van nieuwe motoren of diensten die realtime informatie geven over verschillende transportdiensten.

De maximale bijdrage per project bedraagt 600.000 euro, een ondergrens is niet vastgelegd. De ministers mikken op 15 à 30 projecten

'Overheden en organisaties beschikken vandaag over een gigantische berg mobiliteitsdata die kunnen bijdragen aan een betere mobiliteit', verduidelijkt minister De Croo. Hij hoopt dat er met de duw in de rug meer apps en diensten komen die vertrekken vanuit de open mobiliteitsdata.

De Croo en Bellot maakten de investering bekend op het European Automotive Forum dat autofederatie Febiac in de marge van het Autosalon organiseerde over stedelijke mobiliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud