Regering sleept zich richting New York

In de Kamer werd donderdag stevig gedebatteerd over het migratiepact. ©Photo News

Niet de top in Marrakesh, maar de stemming over het migratiepact in New York op 19 december bepaalt het lot van de regering-Michel. De N-VA eist garanties.

Het echte gevecht in de regering-Michel gaat niet over in Marrakesh, maar over de stemming van het migratiepact op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) op 19 december. Anders dan het bezoek aan Marrakesh heeft de stemming daar juridische waarde en moet de regering definitief kleur bekennen: steunt ze het pact of niet?

De MR van premier Charles Michel, CD&V en Open VLD willen het pact, waarin een reeks internationale spelregels voor migratie zijn vastgelegd, liefst goedkeuren. De N-VA is tegen, want de partij vreest dat het pact ons land zal belemmeren een streng migratiebeleid te voeren.

Inventiviteit

Om in New York te geraken, is heel wat inventiviteit van premier Michel nodig. De regering had zich helemaal vastgereden over de vraag of de eerste minister maandag naar Marrakesh mag afzakken. In die Marokkaanse stad betuigt de internationale gemeenschap haar steun aan het migratiepact.

Michel had in september op de tribune van de Verenigde Naties verklaard dat hij naar Marrakesh zou trekken om er het migratiepact te ondersteunen. Om de N-VA tegemoet te komen, die in september nog niet dwars lag maar intussen wel, werd een creatieve oplossing uitgewerkt.

Michel trekt naar Marrakesh, maar verantwoordt de trip omdat hij daarvoor toestemming kreeg van het parlement. In een resolutie, die donderdag met een wisselmeerderheid werd gestemd, roept de Kamer de premier op om de migratietop bij te wonen. Ironisch genoeg redt de oppositie de regering-Michel door in te stemmen met de resolutie: zonder haar steun kon de premier niet naar Marrakesh en zat hij met een huizenhoog probleem.

Om de N-VA aan boord te houden, stelde de premier dat hij ‘ten persoonlijke’ titel naar Marokko vliegt.

Knop omgedraaid

In de Kamer werd donderdagavond nog lang slag geleverd over de vraag of Michel in Marrakesh het standpunt van het parlement of van de regering moet verdedigen. In de resolutie werd uiteindelijk opgenomen dat de regering het migratiepact moet goedkeuren.

Daarmee liep het plannetje van Michel niet zoals hij had verhoopt. Van de N-VA mag de premier op 'citytrip' naar Marrakesh, maar hij mag er niets zeggen dat België bindt. Ook mag de premier niet zeggen dat België het pact uiteindelijk zal goedkeuren. 

Op het kernkabinet vrijdagochtend wilde de N-VA garanties daaromtrent krijgen. De vraag is in welke mate de andere regeringspartijen, die in de resolutie vroegen dat België het pact moet goedkeuren, daaraan willen tegemoet komen. 

Onthouding

De Vlaams-nationalisten dringen aan op een onthouding in New York. Bij die onthouding willen ze een interpretatieve tekst neerleggen, waarin wordt uitgelegd wat goed is aan het pact, maar waarom België er toch problemen mee heeft.

Volgens de N-VA is zo’n onthouding de enige manier om te vermijden dat het migratiepact gevolgen heeft voor het beleid in ons land. Hoewel het pact ons niet verplicht de wetgeving aan te passen, vreest de partij dat het door rechters zal worden gebruikt om de bestaande migratieregels te versoepelen.

De vraag is of de andere meerderheidspartijen kunnen leven met zo’n onthouding. De MR staat daar niet helemaal afkerig van, want Michel zal de kritiek kunnen pareren door erop te wijzen dat hij naar Marrakesh is geweest. Toch wordt het niet evident, want het voedt de kritiek dat de wil van de N-VA uiteindelijk wet is.

Het is ook de vraag of Open VLD en CD&V bereid zijn om water bij de wijn te doen. Toegeven aan de N-VA op enkele maanden voor de verkiezingen is geen aanlokkelijk vooruitzicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud