Regering zoekt nieuwe Bpost-bestuurders

©BELGA

De regering-Michel gaat op zoek naar drie nieuwe bestuurders voor Bpost, twee Franstalige en een Nederlandstalige. Voor dat laatste zitje gaat de N-VA op zoek naar ‘een geschikte kandidaat’.

In februari lopen de mandaten af van drie bestuurders bij Bpost die de regering kan benoemen. Bpost is voor iets meer dan de helft in handen van de staat.

Zeker is dat Luc Lallemand, CEO van de spoornetbeheerder Infrabel en van PS-signatuur, vervangen wordt, want hij bereikt de maximumtermijn. Dat betekent dat de MR, als enige Franstalige regeringspartij, wellicht op zoek mag gaan naar een vervanger. Of het mandaat van Laurent Levaux, de ex-topman van de bagageafhandelaar Aviapartner, verlengd wordt is nog niet duidelijk.

Het mandaat van Caroline Ven, voormalig kabinetsmedewerkster van Yves Leterme (CD&V), loopt eveneens af. Dat kan in principe worden verlengd. Maar of dat gebeurt, zal afhangen van de afloop van politieke strijd die daarover in de regering wordt gevoerd. Op dit moment heeft de grootste regeringspartij, de N-VA, geen vertegenwoordigers in de raad van bestuur. Het is niet uitgesloten dat de N-VA eist dat zij iemand naar voor mag schuiven voor het mandaat.

De N-VA eist het zitje niet formeel op. Maar ze wil wel een geschikte kandidaat. De partij gaat de komende maanden op zoek naar een kandidaat die past in het profiel dat ze voor ogen heeft. Het is niet uitgesloten dat dat Ven is, maar de kans is groot dat ze op iemand uitkomt die geen CD&V-etiket heeft.

Recentelijk kwam er al een zitje vrij bij Bpost. Dat werd ingevuld door Open VLD. Jos Donvil, voormalig topman van Base en nu topman van de Waalse kabelmaatschappij VOO, verving Françoise Masai en Arthur Goethals. Sindsdien telt de raad van bestuur van Bpost nog slechts zes vertegenwoordigers van de staat.

De N-VA probeerde eerder al bij de NMBS een voet tussen de deur te krijgen. Dat lukte. Ex-spoorbaas Marc Descheemaecker kwam zo in de raad van bestuur van de NMBS. En Herman De Bode, ex-kabinetschef van N-VA-vicepremier Jan Jambon, werd voorzitter van de spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Zo begint de N-VA stelselmatig overal haar mannetje of vrouwtje te hebben. Bij Brussels Airport heeft de partij Descheemaecker als voorzitter, bij de Nationale Bank heeft ze directeur Tom Dechaene en bij het Gerecht van de Europese Unie Geert De Baere (hoogleraar Europees Recht aan de KU Leuven).

Ook in de diplomatie zetten de Vlaams-nationalisten hun voet tussen de deur. Pascal Heyman, kabinetsmedewerker van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), wordt volgende zomer ambassadeur bij de NAVO.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content