Rijke Belgen verlaten het land massaal

©REUTERS

Nooit eerder zijn zoveel Belgen verhuisd naar Luxemburg en Zwitserland.

Er wonen nu al zeker 24.438 Belgen in Luxemburg en nog eens 22.225 in Zwitserland. Dat zijn er 10 procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers die De Tijd heeft opgevraagd bij de Algemene Directie Instellingen en Bevolking van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Het is onmogelijk te achterhalen waarom de afgelopen jaren duizenden Belgen zijn verkast naar Luxemburg en Zwitserland, maar de kans is groot dat een flink deel om fiscale redenenen is vertrokken.

Steeds meer mensen willen verhuizen om belastingredenen. Op de tien klanten die ons daarover polsen, zijn er vier die het echt doen.
Fiscaal advocaat

Navraag bij fiscaal advocaten, die klanten met middelgrote tot grote vermogens bijstaan, leert dat steeds meer klanten polsen of ze niet beter kunnen verhuizen. ‘Dat is een tendens die we nu toch al twee à drie jaar merken’, vertelt een Vlaamse fiscaal advocaat.

‘We zien echt meer Belgische ondernemers die het in ons land voor bekeken houden. Ze zijn de fiscale instabiliteit beu. Ook de meerwaarde- en de vermogenswinstbelasting spelen mee. En ze hebben het gevoel dat het in België stilaan een schande is geworden om nog vermogend te zijn.’

‘Let op, we spreken daarover met klanten die echt wel een groot patrimonium bezitten’, stelt de advocaat. ‘Maar zelfs dan is verhuizen niet iedereen gegeven. Op de tien klanten die ons daarover polsen zijn er vier die het ook echt doen. Want als je om belastingredenen verhuist, moet je ‘all the way’ gaan. Je moet daar effectief gaan wonen. En er hangt een stevig prijskaartje aan vast als je nog geregeld moet reizen tussen België en Luxemburg of Zwitserland. Ook om persoonlijke redenen is het vaak moeilijk. Want ook de rest van het gezin moet mee.’

Ze hebben het gevoel dat het in België stilaan een schande is geworden om nog vermogend te zijn.

De Bijzondere Belastinginspectie onderwerpt de grote fortuinen die verhuizen aan discrete onderzoeken. Om na te gaan of ze niet alleen doen alsof ze zijn verhuisd. Daarvoor controleren de belastinginspecteurs soms energiefacturen, de vluchtgegevens van privévliegtuigen, in het geval van sportlui de ‘whereabouts’ die ze opgeven aan antidopingautoriteiten, of de plaats waar de kinderen schoollopen.

Maar mensen betrappen op domiciliefraude is zeer moeilijk. Wat is hun belangrijkste verblijfplaats? Bij Tom Boonen was het flagrant dat hij niet echt in Monaco woonde. Maar de fiscus kan er natuurlijk niet met een chronometer gaan staan.

Vorige week raakte bekend dat de rijkste Belg, Alexandre Van Damme (54), de grootste individuele aandeelhouder van de biergroep AB InBev, deze zomer is verhuisd naar Zwitserland. Van Damme pendelt nu naar zijn kantoor in Sint-Gillis met een privéjet.

Duizenden Belgen volgden al dezelfde route. En de cijfers van de Directie Instellingen en Bevolking zijn een minimum. Want dat zijn alleen de Belgen die zich inschreven in de consulaire registers van België om een band met ons land te houden. Sommigen verhuizen zonder dat te doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud