Sale-and-lease-backerfenis Verhofstadt nog altijd dure grap

Ook al staat het gebouw van Financiën in de Paleizenstraat straks leeg, tot 2026 moet de overheid jaarlijks meer dan 2 miljoen euro huur betalen. ©Kristof Vadino

In Schaarbeek huurt de overheid voor meer dan 2 miljoen euro per jaar een gebouw van 10.000 vierkante meter. Er werken nog amper 40 ambtenaren van Financiën.

Het gaat om een erfenis uit het paars-groene tijdperk van begin jaren 2000. Toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) smukte toen de begroting op met sale -and-lease-backoperaties, waarbij heel wat overheidsgebouwen verkocht werden om ze daarna opnieuw te huren.

Daar kwam veel kritiek op van de christendemocraten, die in de oppositie zaten, maar die kon Verhofstadt en zijn regering niet op andere gedachten brengen.

Duits fonds

Een van die sale-and-lease-backoperaties betrof een gebouw van 10.000 vierkante meter aan de Paleizenstraat 48 in Schaarbeek.

De overheid verkocht het gebouw van Financiën in 2001 aan het Duitse fonds DEKA Immobilien, waarna de Regie der Gebouwen een huurovereenkomst voor 25 jaar afsloot - tot 2026 dus.

Eerst bedroeg de huurprijs 105 euro per vierkante meter, maar dat bedrag is opgelopen tot 216 euro. De Belgische overheid betaalt dus tot 2026 jaarlijks 2,16 miljoen euro aan een Duits fonds voor het gebouw.

Reorganisaties

In het gebouw waren de directe belastingen gevestigd. Intussen heeft de federale overheidsdienst Financiën al wat reorganisaties en moderniseringen meegemaakt, waardoor sinds juli 2016 nog maar 40 ambtenaren en een conciërge in het gebouw van 10.000 vierkante meter zitten.

In december zullen alle ambtenaren van Financiën uit het gebouw verdwenen zijn.
Florence Angelici
woordvoerster financiën

‘Er zijn nog maar 40 ambtenaren actief, voor de archieven’, bevestigt Florence Angelici, de woordvoerster van Financiën. ‘In december zullen ze allemaal definitief vertrokken zijn.’

De Regie der Gebouwen, die verantwoordelijk is voor het vastgoedbeleid van de overheid, was naar eigen zeggen een beetje verrast dat het gebouw zo snel leeg kwam te staan.

Opties

‘We hebben nu drie opties’, zegt Laurent Vrijdaghs, de topman van de Regie der Gebouwen.

‘Ofwel vinden we een ander federaal departement dat zich in het gebouw wil vestigen. Ofwel zoeken we een private huurder die de huur voor zijn rekening neemt. Ofwel onderhandelen we over een verbreking van het huurcontract. Dat is haalbaar’, zegt Vrijdaghs. Er moeten dan wel schadevergoedingen worden betaald.

Ondertussen kan het leegstaande gebouw misschien gebruikt worden voor de opvang van daklozen in de winter, geeft Vrijdaghs nog mee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud