portret

Keihard in onderhandelingen, loyaal in het compromis

Pieter Blomme

Met het afscheid van PS-politica Laurette Onkelinx verliest politiek België opnieuw een van zijn grootste coryfeeën.

Met een krop in de keel kondigde PS-politica Laurette Onkelinx (58) vanmorgen haar politieke afscheid aan. Toen ze haar carrière overliep en het had over ‘alle opofferingen van haar familie’, kon ze haar tranen niet bedwingen.

De aankondiging van Onkelinx kwam als een verrassing. Na het Samusocial-schandaal in Brussel weerklonk de roep bij de PS luid voor een nieuwe politieke cultuur. Een van de maatregelen die werden aangekondigd, was de decumul. Politici zouden beter geen jobs combineren.

Onkelinx kondigde in juli aan dat ze de daad bij het woord zou voegen. Ze zou kiezen tussen de functie van fractieleidster en voorzitster van de Brusselse PS. Maar tot verrassing van velen kondigt ze haar afscheid van de actieve politiek aan. ‘Ik maak plaats voor de jongeren’, verklaarde ze.

Onkelinx zal wel nog de verkiezingen van 2018 en 2019 voorbereiden voor haar partij. 'Dat is mijn laatste politieke strijd.'

De PS'ster blijft in de Kamer zetelen tot de verkiezingen van 2019. Maar als fractieleidster geeft ze de fakkel door. Bij de verkiezingen van 2019 zal ze geen kandidaat meer zijn.

Keihard

Met het afscheid van Onkelinx verdwijnt opnieuw een boegbeeld uit de politieke geschiedenis van ons land. Ze begon haar politieke carrière in Luik, daarna verhuisde ze naar Brussel. Ze behield evenwel haar huis in Lasne, waardoor er steeds twijfel was over haar echte woonplaats.

Onkelinx was jarenlang vicepremier voor de PS. Ze stond bekend als een keiharde onderhandelaar en stond haar mannetje tussen vaak mannelijke collega’s. Om haar gelijk te halen, was ze niet te beroerd om te roepen en te tieren. Maar als het compromis rond was, verdedigde ze dat loyaal en met vuur. Ze redeneerde steevast vanuit een PS-logica, maar was vaak bereid ook liberale recepten te steunen. De privatisering van Proximus en Bpost bijvoorbeeld gebeurde toen Onkelinx vicepremier was.

In 2014 werd de PS na jaren uit de regering gegooid en moest Onkelinx op zoek naar een nieuwe rol. Ze werd genoemd als nieuwe voorzitter of als Brussels minister-president, maar liet dat allemaal passeren om in haar federale biotoop te blijven. Ze werd fractieleidster voor de Franstalige socialisten en vloog er keihard in. Al vlug kreeg ze de naam ‘Laurette Mitraillette’ opgespeld.

Vooral de N-VA moest het ontgelden. ‘Le bruit des bottes résonne dans votre gouvernement’, riep ze naar premier Charles Michel. Of: het gestamp van laarzen weergalmt in de regering. Daarmee verwees ze naar de volgens haar nazistische trekjes van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De aanleiding was de ontdekking van Onkelinx dat Francken naar het verjaardagsfeest was geweest van Bob Maes, de voormalige leider van de extreemrechtse Vlaamse Militanten Orde (VMO).

Nadien werd Onkelinx iets rustiger en bleef ze vooral in de schaduw van PS-voorzitter Elio Di Rupo en Waals minister-president Paul Magnette (PS).

Kinderen

Het Samusocial-schandaal is de directe aanleiding voor haar politieke afscheid. Toen bekendraakte dat Yvan Mayeur, de toenmalige burgemeester van Brussel, geld kreeg dat eigenlijk bedoeld was voor de daklozen, kwam ook Onkelinx onder vuur te liggen.

Het raakte haar diep dat haar man en kinderen werden meegesleurd in de affaire. Eerst lekte uit dat het advocatenbureau van Marc Uyttendaele, de man van Onkelinx, een onderzoek naar Samusocial probeerde tegen te houden. Vervolgens raakte bekend dat de dochter van Onkelinx bij Samusocial had gewerkt, waarmee de indruk werd gewekt dat de PS de instelling gebruikte om familie en vrienden aan een job te helpen.

Vanmorgen verklaarde Onkelinx dat haar vertrek alles te maken heeft met het Samusocial-schandaal. ’Sinds een jaar ben ik aan het nadenken over mijn toekomst. Maar de feiten van afgelopen zomer hebben het proces versneld’, zei ze.

Une grande dame’, reageerden veel politici.

Het vertrek van Onkelinx zal ongetwijfeld druk zetten op PS-voorzitter Elio Di Rupo. Sinds het Publifin- en het Samusocial-schandaal ligt hij onder vuur, maar de Henegouwer wil voorlopig van geen wijken weten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect