Soepelere cash for cars-regeling in de maak

©BELGAIMAGE

Volgens het voorontwerp van wet moeten werknemers niet langer 12 maanden met een bedrijfswagen rijden voor ze die kunnen inruilen voor cash loon.

De federale regering heeft een voorontwerp van wet klaar dat het werknemers makkelijker maakt een bedrijfswagen in te ruilen voor cash loon. De tekst, die De Tijd kon inkijken, kreeg al een eerste keer groen licht op de ministerraad en is nu voor advies naar de Raad van State en naar de sociale partners gestuurd.

De cash for cars-regeling nam deze zomer een valse start. In juli bleek uit een studie van SD Worx, dat 24.000 bedrijven met 500.000 werknemers begeleidt, dat slechts 23 werknemers hun bedrijfswagen hadden ingeruild.

Tot nu konden alleen werknemers die op het moment van hun aanvraag al over een bedrijfswagen beschikten, kiezen hun voertuig in te ruilen voor cash. Wie promotie maakte of aan een nieuwe job begon waarin hij voor het eerst aanspraak op een bedrijfswagen maakte, moest er eerst twaalf maanden mee rijden. Pas daarna kon hij de wagen inruilen.

Die voorwaarde van twaalf maanden vervalt. Zodra iemand volgens het bedrijfsreglement voor een bedrijfswagen in aanmerking komt, kan hij beslissen de auto in te ruilen voor cash. Die vergoeding wordt dan op dezelfde manier als een bedrijfsauto - fiscaal vriendelijker - belast. 

Een bedrijfswagen laat werkgevers toe om werknemers op een fiscaal vriendelijke manier promotie te geven. Cash for cars laat toe die fiscaal voordelige promotie om te zetten in cash. Vakbonden vrezen dat daardoor te weinig sociale bijdragen worden betaald om de sociale zekerheid te financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect