Sp.a wil geen fiscale gesprekken met Andorra

©BELGA

Oppositiepartij sp.a roept minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op gesprekken over een belastingverdrag met 'fiscaal paradijs' Andorra onmiddellijk stop te zetten.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat zijn administratie een mogelijk dubbelbelastingverdrag met Andorra onderzoeken. Een dubbelbelastingverdrag is een overeenkomst tussen twee landen die afspreken om hun belastingen op elkaar af te stemmen met als doel te voorkomen dat bedrijven en gezinnen twee keer belastingen betalen of géén belastingen betalen.

Volgens federaal parlementslid Peter Vanveldthoven gaan die gesprekken 'lijnrecht in tegen de aanbevelingen van de onderzoekscommissie Grote Fraude uit 2009 én de aanbevelingen van de bijzondere commissie naar de Paradise Papers die deze week in het Parlement worden gestemd.'

'We hadden al een overeenkomst om inlichtingen uit te wisselen, maar Andorra is vragende partij voor een dubbelbelastingverdrag. De eerste gesprekken daarrond zijn net opgestart', zegt Ferry Comhair. 'België zal bekijken welke de vragen van Andorra zijn en beoordelen of ze aan de voorwaarden voldoen die België oplegt.'

Van Overtveldt heeft aan de federale overheidsdienst Financiën gevraagd om een bredere analyse te maken van dubbelbelastingverdragen. Hij wil duidelijker in kaart met welke landen wat is afgesproken en welke onderhandelingen op ambtelijk niveau nog lopen. Op basis van die informatie wil hij eind dit jaar bekijken of nieuwe procedures voor belastingverdragen nodig zijn.

Volgens Kamerlid Peter Vanvelthoven is een dubbelbelastingverdrag met Andorra niet nodig omdat er al afspraken zijn met Andorra over het uitwisselen van fiscale informatie en de economische relaties tussen beide landen quasi onbestaande zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content