‘Speculatietaks moet worden herbekeken'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in New York ©BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft serieuze vragen bij de speculatietaks.

Dat maakt hij duidelijk in een interview met De Tijd in New York, waar Van Overtveldt te vinden is in het kader van de 'Europese week' van Euronext.

‘Uit de eerste cijfers blijkt dat de speculatietaks geen succes is. De opbrengst die we beoogden, is minder dan verwacht en er is bovendien een negatieve impact op de inkomsten uit de beurstaks.’ Door de invoering van de speculatietaks wordt minder gehandeld en dalen de inkomsten uit de beurstaks.

‘Als blijkt dat die tendens doorzet, moeten we ons afvragen of we ermee moeten doorgaan’, zegt Van Overtveldt. ‘Er zijn drie opties: bijsturen, afvoeren of vervangen door iets anders in de fiscale sfeer. Als blijkt dat wat je beslist hebt niet positief evolueert, moet je de moed hebben dat aan te pakken.’

De speculatietaks kwam er omdat CD&V er bij de onderhandelingen over de taxshift op aandrong de vermogens te laten bijdragen tot de budgettaire inspanning. Sinds 1 januari geldt een belasting van 33 procent voor wie binnen zes maanden na aankoop zijn aandelen verkoopt met een meerwaarde. De opbrengst die de regering daarmee hoopt binnen te halen, is 34 miljoen euro.

Maar dat blijkt niet realistisch. Van Overtveldt wil de discussie over de speculatietaks volgende maand aangaan bij de begrotingsronde. Maar de vraag is of andere partijen daarvoor staan te springen. CD&V en MR waren voor die belasting. En sinds de betogingen en stakingen klinkt bij CD&V de roep almaar luider voor een bijdrage van de vermogens, een zogenaamde vermogenswinstbelasting.

Minister Van Overtveldt waarschuwt evenwel voor het invoeren van nieuwe belastingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n