Staatsveiligheid moet alle 'gevoelige jobs' screenen

Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) wil voor alle sectoren nagaan welke mensen gescreend moeten worden. ©BELGA

De Staatsveiligheid heeft vorig jaar 122.538 mensen gescreend, 40.000 meer dan in 2015. Minister Jan Jambon wil de wet wijzigen om alle mensen met gevoelige jobs te laten screenen.

De Staatsveiligheid heeft een aparte afdeling veiligheidsonderzoeken. Die is afgezonderd van de rest van de inlichtingendienst en screent alle mensen die een veiligheidsmachtiging of een veiligheidsattest aanvragen. Die hebben ze nodig om vertrouwelijke informatie te krijgen of om op gevoelige plaatsen te werken, zoals in de kerncentrales, de NAVO, de Europese instellingen of de afgeschermde ruimtes van de luchthaven.

122.538
Vorig jaar moest de Staatsveiligheid 122.538 veiligheidsverificaties uitvoeren, onder meer voor mensen die op luchthavens of in kerncentrales werken.

Het afgelopen jaar heeft de Staatsveiligheid 122.538 veiligheidsverificaties uitgevoerd. Dat zijn er een pak meer dan het jaar voordien. Toen ging het om 81.885 screenings.

Minder dan tien screeners

Het exacte aantal mensen dat de Staatsveiligheid voor de screenings in dienst heeft, is niet bekend. Maar het zijn er mogelijk nog geen tien. Sowieso moet elke medewerker elk jaar duizenden verificaties uitvoeren.

De zwaarste screenings, bijvoorbeeld om een machtiging te krijgen om zeer geheime documenten te lezen, kunnen maanden in beslag nemen. Soms moeten ook buitenlandse inlichtingendiensten hulp bieden.

Voor de lichtste screenings kan de Staatsveiligheid zich beperken tot het doorzoeken van een naam in de databanken. Die resultaten gaan naar de Nationale Veiligheidsoverheid, een instantie bij Buitenlandse Zaken, die beslist of iemand zijn attest of machtiging krijgt.

Vorig jaar trok de baas van de Staatsveiligheid aan de alarmbel. Hij vond dat het aantal screenings de pan uit swingde. Maar het voorbije weekend heeft de regering-Michel de knoop doorgehakt om voor alle sectoren na te gaan wie nog gescreend moet worden.

'Niet langer ad hoc'

Concreet zal de regering nog dit jaar de wet op de veiligheidsmachtigingen en de veiligheidsattesten aanpassen. De tekst is dit weekend in eerste lezing goedgekeurd en vertrekt naar de Raad van State voor advies.

‘In de nieuwe wet leggen we vast wat bedrijven en sectoren als een gevoelige functie op een gevoelige plaats kunnen beschouwen’, verduidelijkt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

‘Vandaag gebeuren er al screenings, bijvoorbeeld voor toegangsbadges op de luchthaven. Maar in een volwassen veiligheidscultuur mag je dat niet ad hoc laten gebeuren en moet je dat structureel aanpakken.’

‘Het gaat natuurlijk om jobs waar je kwaad mee kan aanrichten. Maar het is niet alleen aan de overheid om te bepalen welke functie in welk bedrijf een screening vereist’, stelt Van Raemdonck.

In eerste instantie is er een overleg gepland met de telecomsector, de openbaarvervoermaatschappijen, de risicovolle ‘Seveso’-industriebedrijven en de farmasector.
Olivier Van Raemdonck
Woordvoerder minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon

‘Daarom zal een overleg volgen met alle kritische sectoren en met de bevoegde ministers.’ In eerste instantie is er een overleg gepland met de telecomsector, de openbaarvervoermaatschappijen, de risicovolle ‘Seveso’-industriebedrijven en de farmasector.

‘Dit wordt een monnikenwerk. Het gaat niet alleen over een bepaald beroep dat een screening vereist, zoals pakweg ‘elke treinbestuurder’. Je zal meer in detail moeten beslissen op basis van risico- en impactanalyses. Daarover moeten de sectoren en de overheid het eens geraken. Daar hangt natuurlijk ook een kostprijs aan vast. Het wordt een evenwichtsoefening.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content