Advertentie

Staking legt België stil: een overzicht

©BELGA

De vakbonden staken vandaag uit protest tegen de besparingsdrang van de overheid. 'Nooit is er zo'n sterke staking geweest', klinkt het bij het ACV.

Geen chaos op de weg

Hoewel de staking over het hele land goed werd nageleefd, vielen de problemen op de weg best mee. Zelfs rond 9 uur stond er nergens file. Veel mensen bleven thuis door de staking. Toch doken hier en daar blokkades op, onder meer op de invalswegen naar de havens van Antwerpen en Gent.

In Brussel houdt een stakerspiket bij het Zuidstation het verkeer tegen. Ook het kruispunt van de Wetstraat en het Schumanplein wordt geblokkeerd. Bestuurders wordt aangeraden de Europese wijk en de Reyerstunnel richting centrum te vermijden. 

In Geel-West op de E313 wordt de af- en oprit volledig afgesloten. Op de E314 is er bij uitrit 16 Gasthuisberg in beide richtingen moeilijke doorgang. Voorts zijn er op verschillende industrieterreinen blokkades, bijvoorbeeld in het Limburgse Houthalen. 

De vrachtwagenchauffeurs zijn door de Belgische Transportbond BTB opgeroepen mee te stakenAl benadrukt de federale secretaris van de vakbond Frank Moreels dat het absoluut niet de bedoeling is blokkades op de snelwegen op te trekken. ‘Dat zou gevaarlijke situaties opleveren’, zegt hij. Het is wel de bedoeling dat de truckers stakersposten bij bedrijven mee gaan versterken.

Verkeerscentrum Vlaanderen maakt een overzicht van de hinder op de wegen

 

Vliegtuigen aan de grond

Door de staking van de luchtverkeersleiders bij Belgocontrol kunnen vandaag geen vliegtuigen landen of opstijgen. De staking loopt van 22 uur zondagavond tot 22 uur maandagavond. Enkel voor vliegtuigen in nood voorziet Belgocontrol een minimumdienstverlening. Brussels Airport roept via Twitter reizigers op niét naar de luchthaven te komen.

All flights cancelled today: contact your airline & don't come to the airport. Questions? We're here to help. #staking15dec #greve15dec— Brussels Airport (@BrusselsAirport) 15 december 2014

Vliegtuigen die België overvliegen, moeten niet omgeleid worden, omdat het hogere luchtruim onder controle staat van Eurocontrol.

Toch reageert de Associatie van Europese Luchtvaartmaatschappijen (AEA) boos. ‘De stakingsagenda heeft niets te maken met de luchtvaartsector op zich’, zegt CEO Athar Husain Khan. ‘Tienduizenden passagiers worden 24 uur lang gegijzeld.’ Internationale passagiers die in ons land zouden overstappen, moet hun reisplannen aanpassen.  

NMBS staat stil

Het treinverkeer ligt sinds zondagavond volledig stil. Daar had de NMBS ook op voorhand voor gewaarschuwd. De NMBS zegt te betreuren dat de klanten opnieuw worden getroffen. Donderdag vond nog een treinstaking plaats. Toen nam de kleine vakbond ASTB, die een deel van de treinbestuurders vertegenwoordigt, het initiatief. 

Geen internationale treinen

Voor de tweede maandag op rij is het internationale treinverkeer zwaar verstoord. Eurostar rijdt tussen Londen en Rijsel in plaats van tussen Londen en Brussel. Thalys schrapte al het verkeer tussen Brussel en Parijs, op de twee ritten na die maandag na 22 uur arriveren in onze hoofdstad. Ook dinsdag worden nog enkele Thalys-treinen afgeschaft. De Duitse hogesnelheidstrein ICE blijft door de staking eveneens weg uit ons land.

Bussen en metro op stal

De MIVB, de Brusselse vervoersmaatschappij, meldt dat zoals vorige week het hele net platligt.

Momenteel rijdt er geen enkel voertuig op ons net. Deze situatie zal waarschijnlijk de hele dag niet meer veranderen. #staking15dec #MIVB— STIB-MIVB (@STIBMIVB) December 15, 2014

In Vlaanderen rijden er zo goed als geen bussen en trams, waarschuwt De Lijn.

Scholen staken mee

De provinciale stakingen vonden in het onderwijs maar weinig weerklank. Tijdens de nationale staking zou dat wel het geval zijn, zegt onderwijsminister Crevits.

Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hebben de scholen zich georganiseerd zodat ze vandaag mee kunnen staken. Dat zei ze vrijdag al in De Ochtend op Radio 1. De provinciale stakingen kregen in het onderwijs maar weinig weerklank. Dat is vandaag heel anders.

De socialistische onderwijsvakbond denkt dat in het lagere onderwijs acht op de tien leerkrachten staken. In het middelbaar onderwijs zou het gaan om twee op de drie. Volgens minister Crevits zijn de scholen verplicht opvang te voorzien. Ze zegt daarop te rekenen. Als een school toch geen opvang kan voorzien, had ze dat ten laatste vrijdag moeten communiceren aan de ouders.

Ook aan de universiteiten vinden acties plaats. In Leuven is aan de grote Pieter De Somer-aula een piket opgesteld. De Leuvense studentenrestaurants blijven dicht. In Gent staat een stakerspost bij het rectoraat. Verschillende hoogleraars van de UGent spraken zich in een videoboodschap uit voor de staking.

Problemen bij ziekenhuizen

In verschillende ziekenhuizen laat de staking zich voelen. Volgens vakbondssecretaris Filip Joostens (LBC) wordt er in alle ziekenhuizen van het arrondissement Leuven actie gevoerd door het personeel. In het UZ Leuven is met de directie een minimumbezetting afgesproken om alle geplande activiteiten te laten doorgaan. Daarvoor moesten 150 mensen worden opgevorderd. Bij het UZ Gent staan dan weer lange files om het ziekenhuis binnen te geraken. 

Lange files om @uzgent binnen te rijden door #staking15dec, patiënten geen voorrang. Is dit wel veilig? @vakbondABVV pic.twitter.com/WMKKAmInQ7— Lander Foquet (@lfoquet) December 15, 2014

Bedrijven moeilijk bereikbaar

Vakbondsleden trekken bij industrieterreinen over het hele land stakersposten op. Met filterblokkades bemoeilijken ze daar de toegang tot bedrijven. De ondernemersorganisaties vragen geen blokkades op te werpen die werkwilligen tegenhouden. In Limburg nodigen Unizo en Voka mensen die wel willen werken maar niet in hun bedrijf geraken uit om in het kantoor van een van de werkgeversorganisaties te komen werken. 

Acties in de haven

In de havens staan verschillende piketten opgesteld. Zeker nadat vorige week donderdag was bekend geraakt dat het beschermde statuut van de Belgische havenarbeiders - de zogenaamde wet-Major - zwaar onder druk staat, is de stakingsbereidheid groot. Dat is vooral in Antwerpen te merken, met 8.000 dokwerkers veruit de grootste havenstad van ons land. Tijdens de nationale betoging in Brussel begin november werden de Antwerpse havenarbeiders met de vinger gewezen voor de zware rellen aan het einde. Maar tijdens de provinciale actiedag in Antwerpen bleef het erg rustig.  

Een blokkade op de Industrielaan in Anderlecht. ©BELGA
De ingang van IKEA in Sint-Pieters-Leeuw wordt versperd. ©BELGA
In Brussel-Zuid wachten mensen op de internationale treinverbindingen Eurostar en Thalys. ©BELGA
Fietsers komen samen aan het treinstation Brussel-Zuid, zo'n 150 mensen fietsten iets voor de middag naar Brussel-Noord om zo het verkeer te hinderen. ©BELGA
Op het Schumanplein in het Europees kwartier mocht geen enkel voertuig de rotonde op. ©Baert Marc
In de luchthaven van Charleroi stijgt 24 uur lang geen enkel vliegtuig op. ©Photo News
In de luchthaven van Charleroi stijgt 24 uur lang geen enkel vliegtuig op. ©Photo News
Nabij de Brusselse Koningsstraat werd alles gedaan om betogers weg te houden van het hoofdkwartier van N-VA. ©BELGA
Het hoofdkwartier van werkgeversorganisatie Voka in Brussel werd bekogeld. ©BELGA
Aan het Voka-hoofdkwartier ©BELGA
©BELGA
Weinig leven in de brouwerij op de luchthaven van Zaventem. ©BELGA
Een filterblokkade nabij Seraing in de provincie Luik. ©Photo News
Bijzonder weinig verkeer op de ring rond Brussel. ©BELGA
©jorge dirkx
Aan de haven van Gent. ©BELGA

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud