Advertentie
Advertentie

Tekort sociale zekerheid drie keer groter dan gedacht

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) kijken aan tegen tegenvallende fiscale ontvangsten. ©Photo News

De regering-Michel heeft de belastingontvangsten te hoog ingeschat, blijkt uit een nieuw rapport.

Er werd eind vorig jaar verwacht dat het tekort in de sociale zekerheid dit jaar 261 miljoen euro zou bedragen. Maar uit een nieuw rapport dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat het tekort groeit tot 794 miljoen euro. Dat is een verschil van zo’n 530 miljoen euro.

Dat komt vooral door de tegenvallende fiscale ontvangsten. De sociale zekerheid wordt deels gefinancierd via inkomsten uit btw en de roerende voorheffing. De verwachting is dat die lager zullen uitvallen dan de regering eind vorig heeft geraamd.

Andermaal te optimistisch

Het toont aan dat de regering-Michel andermaal te optimistisch is geweest in haar ramingen voor de belastingontvangsten. De roerende voorheffing zal volgens nieuwe ramingen 281 miljoen euro minder opbrengen en de inkomsten uit btw zullen zo’n 40 miljoen euro lager zijn. Daardoor krijgt de sociale zekerheid dit jaar 321 miljoen euro minder binnen.

Maar ook de uitgaven van de sociale zekerheid worden hoger ingeschat. Door de hogere inflatie zal de spilindex dit jaar drie maanden eerder worden overschreden. Daardoor zullen de lonen van de ambtenaren en de uitkeringen vroeger dan verwacht stijgen. En dat kost geld.

De tegenvallende cijfers van de sociale zekerheid zijn op het eerste gezicht geen goed nieuws voor de regering-Michel, die in de tweede helft van volgende maand een begrotingscontrole plant. Maar er zijn nog andere elementen die een rol spelen bij het bepalen van de budgettaire inspanning.

Economische groei wel beter

Zo is de economische groei beter dan verwacht. In plaats van een groei van 1,2 procent wordt nu een van 1,4 procent verwacht. Daardoor komen normaal gezien meer belastinginkomsten binnen.

Bovendien ziet het ernaar uit dat de regering op meer inkomsten uit dividenden van Belfius en BNP Paribas zal kunnen rekenen. Met de stijgende rente lijkt het er dan weer op dat de rentelasten dit jaar hoger zullen uitkomen.

Pas begin volgende maand zal duidelijk worden hoeveel de regering precies moet zoeken bij de begrotingscontrole. Dan verwacht ze een rapport van het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud