Telecombedrijven mogen niet meer bijhouden met wie u belt

©Bloomberg

Speurders kunnen niet meer nagaan met wie u gebeld hebt, een gevolg van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

Telecombedrijven zoals Proximus en Base zijn vandaag wettelijk verplicht om informatie over met wie u belt, waar uw gsm zich bevindt of met wie u sms't een jaar lang te bewaren. De inhoud van die communicatie wordt niet bijgehouden, het gaat alleen om de zogenoemde 'metadata'.

Volgens het Europees Hof van Justitie is dat echter in strijd met de privacywetgeving. Daarom mogen de telecombedrijven vanaf nu enkel gericht gegevens opslaan, bijvoorbeeld van personen die al door de politie in de gaten worden gehouden.

'Hoe kan ik nu vooraf weten wie feiten zal plegen', reageert Philippe Van Linthout, co-voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters, in De Standaard. 'We komen net door de analyse van die gegevens vaak uit bij verdachten. Voorlopig zal ik de Belgische wet over de bewaarplicht blijven toepassen.'

In een reactie zeggen minister van Telecom, Alexander De Croo en staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer dat bij de creatie van het Belgisch wettelijk kader zeer voorzichtig is te werk gegaan 'om de balans te vinden tussen privacy en veiligheid'. 'Zo zijn er onder meer bijzonder strikte regels rond toegang tot de data, bijvoorbeeld enkel toegankelijk met gerechtelijk bevel in kader van een onderzoek.' Hij benadrukt dat het belangrijk is dat politie en gerecht haar werk moeten kunnen blijven doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud