Terrorist Brussel-Centraal sympathiseerde met IS

Rémy Bonnafé postte kort na de explosie in Brussel Centraal dit beeld op Twitter. ©Rémy Bonnafé

De man achter de mislukte aanslag in Brussel-Centraal had sympathie voor terreurgroep IS. Dat is gebleken uit de huiszoeking die het gerecht bij hem thuis heeft uitgevoerd, vernam De Tijd.

Deze ochtend maakte De Tijd al bekend dat de dader van de mislukte aanslag alleen bekend was bij het gerecht voor zedenfeiten. Op een persconferentie wou Eric Van der Sypt, de woordvoerder van het federaal parket, evenwel niet verduidelijken of de dader voor andere feiten bekendstond.

Van der Sypt meldde wel dat de dader O.Z. een 36-jarige Marokkaan was die in Sint-Jans-Molenbeek woonde. Maar hij gaf geen verdere informatie over zijn identiteit.

De dader liet gisteravond op de tussenverdieping tussen de inkomhal en de perrons 3 en 4 van Brussel-Centraal een koffer ontploffen. Eerst was er een kleine explosie, daarna vatte de koffer vuur, waarop een tweede, sterkere ontploffing volgde.

Volgens Van der Sypt was de man op een groep reizigers afgestapt. De ontplofte koffer bevatte nagels en gasflessen, zei hij. Bij die explosie raakte niemand gewond.

Na de explosie liep de man op een militair af en riep hij 'Allahu Akbar'. Hij werd meteen door de militair neergeschoten. Van der Sypt benadrukte dat de man geen explosievengordel droeg. Hij had ook geen andere wapens op zak.

Onder de radar

Welingelichte bronnen wijzen erop dat geen enkele dienst, van de wijkagent in Molenbeek tot de Staatsveiligheid en de federale politie, de man koppelde aan radicalisering. Anders was die info gedeeld in de gezamenlijke 'dynamische' databank die het antiterreurorgaan OCAD deelt met alle diensten.

O.Z. kon dus onder de radar blijven. Dat deed hij in Molenbeek. Maar het kon net zo goed in een andere Brusselse gemeente zijn gebeurd, zeker sinds het Kanaalplan, is te horen. Tijdens het gerechtelijk onderzoek zal duidelijk worden of de man toch fouten had gemaakt die politie- en inlichtingendiensten - achteraf bekeken - konden hebben opgemerkt.

De vraag die de veiligheidsdiensten en politiespeurders nu proberen beantwoorden, is hoe de man erin slaagde explosieven te fabriceren. De onderdelen daarvoor zijn natuurlijk vrij te verkrijgen in de winkel, maar de politie gaat er toch van uit dat hij hulp van buitenaf nodig had om de nodige kennis te vergaren.

Of hij hulp kreeg, moet dus blijken. Al wordt dat een moeilijke opdracht. Op het internet bestaan zeer goed beveiligde communicatiediensten die kandidaat-terroristen kunnen gebruiken en waar onze veiligheidsdiensten niet door geraken.

Ook over de beveiliging van doelwitten zijn onze veiligheidsdiensten realistisch. Er zijn genoeg 'soft targets', waar veel burgerslachtoffers kunnen vallen, die onmogelijk allemaal te beveiligen zijn. Al is het duidelijk dat Brussel als hoofdstad het doelwit bij voorkeur is.

'Brussel-Centraal aan erger ontsnapt'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigde vanochtend in het Radio 1-programma 'De ochtend' dat de man een zwaardere bom wilde laten afgaan en dat Brussel-Centraal aan 'erger ontsnapt is'. Het terreurniveau blijft op drie. Dat is het op een na hoogste niveau en betekent dat een aanslag 'mogelijk en waarschijnlijk' is. 

In de loop van de nacht vond een huiszoeking plaats in de woning van de dader, waar de man zijn explosieven in elkaar knutselde. Daar zijn ook  aanwijzingen gevonden dat hij sympathieën had voor de terreurorganisatie IS.

Jambon zei dat voorlopig geen nieuwe veiligheidsmaatregelen worden genomen bij evenementen. 'We gaan niet bij elk incident nieuwe maatregelen aankondigen. De dreiging blijft dezelfde, de bestaande maatregelen blijven van kracht.'

Het federale Crisiscentrum meldde op Twitter evenwel dat er 'aangepaste veiligheidsmaatregelen' komen uit voorzorg. Het gaat om een verhoogde zichtbaarheid van de veiligheidsdiensten in treinen en metro's en extra waakzaamheid bij evenementen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud